Laxsnittar med pepparrot
Sommarsallad
Ruccola
Hallon
Blåbär
Chevre (getost)
valnötter
Crema de balsamico
1. Lägg ruccola på ett serveringsfat.
2. lägg på, hallon, blåbär, valmötter och chevre.
3. Ringla över lite balsamicovinäger.
Daimtårta
Glutenfri tårta med daim som dock inte är något för den med nötallergi.
Denna tårta brukade min mamma laga när jag var liten och har varit en favorit sedan dess. Den är supergod men kanske inte så graciös. Man häller nämligen ut smeten på en plåt och det är ju svårt att få den rund då :). Vill man så kan man hälla smeten i en form med löstagbara kanter, men då missar man de goda spröda kanterna. Det blir dock lättare/snyggare så om man vill göra flera lager.
Denna tårta är perfekt att göra dagen innan då den nästan blir godare andra dagen. Första dagen kan den nämligen vara lite seg.
Ingredienser:
(1 tårtbotten)2 ägg
2dl socker
1hg malen sötmandel
1/2tsk bakpulver
Garnering:
3dl grädde
2tsk kakao
hackad dubbeldaim eller daimkulor
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker.
Blanda ned sötmandel och bakpulver.
Häll ut en rund klick på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i ugnen i ca 20 min
Vispa grädde och ha i någon tesked kakao
Låt botten svalna och lägg på grädden och strö över daimen.
Lammstek Provencale
I vanliga fall brukar jag vara försiktig med salt men just lammstek tycker jag blir god med mycket salt.
'
2 msk grovkorningt salt
1 pkt Findus frysta provencale
2-3 vitlökskyftor
1 lammstek med eller utan ben
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Gnid in lammsteken i vitlök, kryddor och salt.
3. Ställ in steken mitt i ugnen och stick ned en köttermometer i mitten.
4. Jag tycker steken är klar vid 55grader, då är den ganska rosa. Tar ca 1 1/2-2 timmar
5. Servera med potatisgratäng och rödvinssås.
Tips! Rödvinssås med chili och kakao
Amerikanska pannkakor
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
1. Rör ihop alla torra ingredienser först.
2. Tillsätt smör, mjölk och ägg och vispa upp.
3. Klicka ut i en stekpanna. Amerikanska pannkakor brukar oftast vara lite mindre än stekpannan.
4. Servera med lönnsirap och gärna färska bär.
Kyckling korma (chicken korma)
Funderar dock på att skärpa mig, har lite känslig mage verkar det som så lyckades bli magsjuk efter att ha ätit ute igår. Det händer mig si så där en gång om året, men jag har aldrig lyckats förgifta mig själv med min egna matlagning i alla fall. Det kan också bero på att jag älskar blodiga biffar :)
Idag mådde jag bättre iaf, så då fick det bli chicken korma.
900g kycklingfilé
1-2 dl matlagnings yoghurt
1-2 dl kokosmjölk
2 dl russin
1-2 vitlöksklyftor
200g hackad mandel
1 liten gul lök
1 msk garam masala
2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
salt
ev 1 röd chili
1. Hacka kycklingen i bitar och stek på i en stekpanna.
2. Hacka löken grovt. Häll i alla ingredienser i en mixer och mixa till grynig konsistens.
3. När kycklingen är nästintill genomstekt, häll i såsen och låt koka upp i ett par minuter.
4. Serveras med ris, gärna indiskt basmatiris.
Potatiskaka med fetaost och spenat
10 stpotatisar, skivade
1 pkt fetaost 150 g, smulad
2 dl vispgrädde
100g färsk eller fryst spenat.
1.5 tsksalt
2 krmsvartpeppar
Potatiskaka
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skiva potatisen tunnt i en matberedare.
3. Smula ned fetaosten i grädden och krydda med salt och peppar.
4. Lägg potatis i en ungsfasst form och varva med fetaost och spenat.
5. Lägg något tungt ovanpå, tex en ungsfast form med vatten i.
6. Ställ i mitten av ugnen i ca 1 timme.
Sonjas Grek
Lime och chilimarinerade räkor på frasiga tortillas
Ingredienser
500 g räkor1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk mald spiskummin
3-4 vitlöksklyftor
1 lime
2 tomater
1 avokado
2,5 dl gräddfil
3 majstortillas
salt
1. Skala räkorna och lägg i en skål.
2. Pressa över lime och häll i den hackade vitlöken och tomaterna. Tillsätt chilipulver och spiskummin.
3. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
4. Hacka avokadon strax innan servering och rör försiktigt ner den.
5. Gör triangelsnittar av majstortilliasen. Ha olivolja i en stekpanna och bryn trianglarna på medelhög värme.
6. Lägg blandningen på trianglarna och klicka på lite gräddfil.
7. Toppa med lite chilipulver.
Parmesanfyllda kalvjärpar med ratatouille
Jag har fått nya tallrikar av min sambo i julklapp. New Wave från Villeroy and Boch
Kalvfärsjärpar
400 g kalvfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 st ägg, gulorna
2 dl vispgrädde
2 msk smör, till stekning
parmesanost
Ratatouille
1 röda paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1/2 zuccini
1/2 auberginer
300 g krossade tomater
250g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
10-15 steklökar
0,5 dl halvtorr sherry
2 tsk persillade
olivolja
1. Ratatouille: Skala lök och vitlök. Skala löken, hacka vitlöken och skär resten av grönsakerna i ca 2 cm stora bitar.
2. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek lök och vitlök någon minut. Lägg över i en gryta eller kastrull. Stek därefter aubergine och squash i olja och till sist paprikan och lägg allt efter hand i grytan. Häll över tomater och kryddor och smaksätt med sherry. Låt koka under lock ca 15 min. Rör om då och då.
3. Kalvjärpar: Blanda kalvfärsen med salt, peppar och äggulor. Rör ner grädden.
4. Dela upp färsen i 8 delar. Skölj händerna i kallt vatten. Platta till en bit färs i den blöta handen. Lägg en bit ost på mitten och forma färsen till en oval järpe runt om osten. Gör likadant med resten av färsen.
5. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna, sänk värmen och stek hälften av järparna runt om på knappt medelgod värme 5-7 min.
Lägg över i en gryta eller form och håll varmt. Fortsätt med resten av järparna.
6. Servera järparna med ratatouille och nykokt färskpotatis.
Snabb Saffranspannkaka
4-6 personer
2dl kokt risgrynsgröt
1msk vanlijsocker
1 msk socker
60g hackad sötmandel
0,25g saffran (1/2 paket)
1. Häll gröten i en bunke. Rör ned saffran, hackad mandel, socker och vaniljsocker.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Häll smeten i en bakplåtsklädd ugnsform (ca 30x20 cm) eller i 4-6 små portionsskålar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca30 minuter. Servera ljummen med sylt och lättvispad grädde.
Maderiasås
I'm all about the souce! Idag blev det entrecote med parmesanmos och maderiasås. Trots att det har kommit massor med färdiga såser i butikerna känns det som att det mest är olika varianter på bearnaisesås. på båten till Riga vart jag serverad madeirasås till oxfilén och tyckte det var ett spännande alternativ. Titta gärna på mina andra såser, en annan favorit är Rödinssås med chili och kakao.
Detta recept kommer från ICA:
Kan lova att jag hällde på tre gånger så mycket sås efter bilden var tagen. ;)
4 portioner
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk olja
2 msk socker
1 dl balsamvinäger
1 dl madeira
2 msk kalvfond (konc på flaska)
2 dl vatten
1½ msk maizenaredning (för mörka såser)
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i olja i en vid panna.
Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg.
Tillsätt balsamvinäger och madeira. Var försiktig, det kan sprätta. Låt koka ihop någon minut.
Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och red med maizena.
Fläskfilé à la Solvik
Denna fläskfilégryta är en av mina absoluta favoriter. Sherry kanske man inte har hemma, men det ger det där lilla extra, så spring och köp! ;) Jag körde på Bristol Cream, kostar 59kr på systembolaget.
salt
peppar
margarin
Sås:
3 dl creme fraiche eller vispgrädde
1 msk kinesisk soja
2 msk sherry
2 msk chilisås
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk ljus fransk senap
1msk dragon
2 krm mald svartpeppar
lite cayennepeppar
Gör så här:
- Skär de putsade filéerna i tjocka skivor. Stek dem 4-5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tag upp köttet.
- Rör ner grädde eller creme fraiche i stekpannan, låt den koka upp och smaksätt med de övriga ingredienserna. Smaka av.
- Lägg ner köttet i såsen och låt det bli genomvarmt. Servera med kokt ris eller klyftpoatis och en krispig grönsallad.
Knäckig äppelpaj
Ingredienser
6-8 äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 dl grädde (visp- eller mellangrädde)
1/2 dl sirap
1/2 tsk bakpulver
ev 1 krm kanel
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Skölj äpplena, ta ur kärnhusen. Skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnssäker form och strö eventuellt över kanelen.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
5. Häll pajsmeten över äppelskivorna.
6. Servera med vaniljsås.
Knäckig äppelkaka
Ingredienser
6-8 äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 dl grädde (visp- eller mellangrädde)
1/2 dl sirap
1/2 tsk bakpulver
ev 1 krm kanel
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Skölj äpplena, ta ur kärnhusen. Skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnssäker form och strö eventuellt över kanelen.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
5. Häll pajsmeten över äppelskivorna.
6. Servera med vaniljsås.
Kantarellpaj med västerbottenost
Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllningen:
1 dl hackad lök
200 g kantareller (ca 1 L)
2 msk smör
4 ägg
2 dl créme fraiche
150 g riven västerbottenost
Salt
Peppar
1. Häll mjölet i en skål och rör i det kylskåpskalla smöret i bitar. Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.
2. Häll i det iskalla vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
3.Tryck ut degen i formen och ställ sedan in formen i kylen och låt vila i 20 min.
4. Värm ugnen till 200 grader.
5. Skala och hacka löken.
7. Stek sedan kantarellerna med löken i smör tills kantarellerna blivit lite brynta. Krydda med salt och peppar.
8. Vispa upp äggen och blanda ned creme fraichen och osten i en skål. Rör också ner den stekta svampen.
9. Häll, klicka uti pajskalet och ställ in i ugnen i ca 25 min eller tills den fått fin färg.
Svampar 50m från huset - avgaser?
Vi kommer nog äta dessa iaf, men får se om vi vågar plocka några mer. Någon som vet?
Barnen var dock inte så intresserade av svamp, de plockade nypon istället. Nu sitter pappa och Oliver och rensar bort fröna och gnäller om att det kliar :P. Får se om det blir gott, eller om den köpta duger bra.
Stekta trattkantareller
4 pers:
4 nävar trattkantareller
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar
1. Börja med att rensa svampen. Titta så att det är ett rör genom svampens fot, då bör du ha trattkantareller eller möjligtvis trumpetsvamp.
2. Stek svampen i smör tillsammans med lök och vitlök.
3. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på grädden.
4. Låt grädden sjunka in och servera på till exempel formbröd.
Topp 500 :)
Stekta trattkantareller
4 pers:
4 nypor trattkantareller
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar
1. Börja med att rensa svampen. Titta så att det är ett rör genom svampens fot, då bör du ha trattkantareller eller möjligtvis trumpetsvamp.
2. Stek svampen i smör tillsammans med lök och vitlök.
3. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på grädden.
4. Låt grädden sjunka in och servera på till exempel formbröd.