Att mata en bebis

Idag tog vi en tur till stan eftersom min stora grabb har tjatat om att få åka buss/tunnelbana/tåg. Vi gick på strandvägen mot sergelstorg tillsammans med alla turister. Jag passade på att gå in på Svensk tenn och köpa en grytlapp till min manhattan kollektion. Det är rätt dyrt men det är kul, för då har man inte råd att köpa allt på en gång och samlar instinkten sätter igång. Jag är dock osäker på om grytlappen får användas till vardags, kan ju bli fläckar på den! ;)

Grytlapp från Svenskt tenn av Josef Frank
150 kr på svenskt tenn


Vi köpte en ny matstol till lillgrabben förra veckan. Han är dock lite för liten för att sitta i den, men idag tyckte min sambo det var dags att prova den ändå, eftersom han inte ville bli kladdig. Hela grabben och stolen blev kladdig istället, det mesta gick att torka bort men bandet som man spänner fast med är vit. Hur osmart är inte det?! Första gången vi använder den och redan orangea fläckar på den, omöjliga att tvätta bort. Tänkte köpa stolen i svart men säkerhetsbygeln fanns bara i svart så troligtvis finns bara säkerhetsselen i vitt också, men jag ska se om vi kan byta ut bandet på något sätt. Får köpa en svart sittdyna, för "ynka" 400kr, så det inte ser allt för konstigt ut.

Brit sit matstol
Brio sit - 1599 kr. Just nu får man sittbygeln med på köpet på Big Baby (värde 399 kr)




Tiramisu

Sommaren 2008 var vi i Italien. Det var sista dagen i Rom och jag ville hinna smaka Tiramisu, samtidigt ville vi hinna se Fontana di Trevi. Det fanns inga caffeer öppna, men vi frågade i en restaurang om vi bara fick köpa Tiramisu. Vi missade sista bussen hem, men vi fick i alla fall smaka denna goda Tiramisu. Till sist hittade vi i alla fall en nattbuss som gick åt samma håll, stannade bara ett par kilometer från vårt hotell. Vägarna i Rom är inte till för att gå på! Inga trottoarer finns det där, och den fina parken som vi hade kunnat gå igenom enligt kartan var omgiven av en mur.

Jag har nu testat flera recept på Tiramisu. Det här receptet är en blandning av flera andra recept. Den innehåller grädde för att då är det lättare att få en bättre mindre rinning konsistens.

Tiramisu är gjort på bland annat kaffe och marcarpone

2-3 pers

•2 st äggulor
•2 msk strösocker
•1 msk amaretto
•125 g mascarpone (1/2 burk)
•1,5 dl grädde
• 1/2 citron (skalet samt ca 1 tsk citronsaft)
•8-10 st savoiardikex •eller sockerkaka skuren i tunna skivor •
0,5 dl starkt kaffe (espresso eller snabbkaffe med några skedar extra i)
•2 msk kakao

Koka kaffe och lägg det i en plan skål för att svalna.

Riv skalet av en halv citron

Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.

Tillsätt citronskalet och citronsaften.

Vispa upp grädden och rör ned i resten av blandningen.

Doppa undersidan av savoiardkexen i kaffet, de ska inte bli genomblöta

Lägg 4(5) kexe i botten. Lägg sedan halva smeten ovanpå. Sikta ett lager kakaor över. Lägg sedan på ett till likadant lager.

Bör stå i kylen ett par timmar om man vill att kexen ska mjukna.


Tapenade

Förra helgen skulle jag köpa pesto. Brevid dessa brukar hittade jag en burk som det stod "tapenade" på. Den lilla bruken var rätt dyr med sina 29kr så jag tvekade lite. Tur att jag köpte den i alla fall, för nu har jag ätit det varje dag. Burken tog slut på en kväll så jag har gjort egen efter det. Det går ganska snabbt att göra och jag brukar ha de flesta ingredienserna hemma, utom just sardellerna. Verkar vara rätt svårt att hitta dessa sardeller och jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter. En konservburk vid ansjovisen? Som jag förstått är i alla fall sardeller det som alla andra länder kallar ansjovis. Svensk ansjovis är gjord på skarpsill och jag tror väl inte det går att byta ut den. Istället för sardeller har jag tillsatt lite salt och några extra kapris och det smakar helt ok! Jag har testat tapenade till grillad kyckling och fläskfilé. Det passar även utmärkt som pålägg på mackan! Här kommer i allafall receptet med sardeller:

Tapenade är gjort på svarta oliver, olivolja och kapris som grund.

Fläskfilé fylld med tapenade, mozzarella och torkade tomater
Grillad fläskfilé med tapenade, mozzarella och torkade tomater

300 g urkärnade, svarta oliver
50 50 g sardellfiléer (en liten burk)
1 1 msk kapris
10 10 färska basilikablad
1 1 dl olivolja
1 1 tsk pressad citron
1/2 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 2 vitlöksklyftor


Mixa oliver, sardeller, kapris och basilikablad.

Häll ner oljan i en fin stråle. Krydda med salt och svartpeppar. Häll ut röran ur mixern.

Pressa ner vitlöksklyftorna


Daimtårta (glutenfri)

Här är receptet på en av mina favoriter som barn. Den är glutenfri, så passar bra på barnkalas! Botten blir härligt seg, men kan gått och väl ligga i kylen i ett par dagar då botten blir något mer tuggvänlig då.

Daimtårta med daimkulor

2 ägg
2dl socker
1hg malen sötmandel
1/2tsk bakpulver


3dl grädde
kakao
hackad dubbeldaim eller daimkulor

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda sötmandel och bakpulver.

Blanda samman med resterande ingredienserna.

Häll ut en rund klick på bakplåtspapper på en plåt. 

Grädda i ugnen i ca 20 min

Vispa grädde och ha i någon matsked kakao

Låt botten svalna och lägg på grädden och strö över daimen.


Brittatårta (pinocchiotårta)

De senaste veckorna har vi haft semester samtidigt som en värmebölja har dragit in över landet. Det har gjort att jag inte orkat stå i ett överhettat kök och laga mat. Det har blivit sena grillmiddagar och mycket äta ute. Igår fick jag dock ställa mig och baka eftersom vår stora kille fyllde 4 år. Jag bjöd på Brittatårta
(även kallad Glömmingetårta,  Pinocchiotårta, Marängtårta, Margaretatårta, Herrgårdstårta) och daimtårta. Oliver nöjde sig dock inte med det, utan han ville ha en grön tårta också. Vi köpte dock princesstårtan eftersom en hel tårta kostade lika mycket som själva marsipantäcket skulle kostat. Här kommer första receptet:

Brittatårta,Glömmingetårta,  Pinocchiotårta, Marängtårta, Margaretatårta, Herrgårdstårta
Smörade formen istället för att använda bakplåtspapper, vilket gjorde det svårt att få upp den hel


Sockerkaka

125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk


Maräng

2 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 påse hackade hasselnötter eller flagad mandel

Fyllning
3 dl vispgrädde
(vin-)bär


  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.
  2. Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
  3. Rör i mjölet och till sist mjölken.
  4. Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm klädd med bakplåtspapper. 
  5. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
  6. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
  7. Strö över mandelspån eller de hackade hasselnötterna om du vill ha det.
  8.  Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
  9.  Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
  10.  Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.

 


bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...