Mat för gravida

Jag var till MVC i måndags och mina järnvärden var bra. Barnmorskan verkade rätt förvånad eftersom jag inte tar några järntabletter.  Hemligheten är att jag ändrat min kost. Järn finns ju bland annat i kött men för att lättare tillgodose sig järnet ska man äta C-vitamin också. C-vitamin finns förutom i citrusfrukter också i  broccoli och paprika. Därför är recepten Wokad biff med ingefära och Wokad biff med basilika bra recept för gravida.

Den största andledningen till de bra järnvärdena är nog dock att jag dricker ett glas juice som är järnberikat. God Morgon juice har nämligen en apelsinjuice med passionsfrukt och kaktus som är berikad med järn och folsyra.

Hellst ska man äta fisk 2 gånger i veckan varav den ena gången ska man äta en vit fisk då den är rik på zink och selen. En dag i veckan bör man äta en fet fisk, som till exemepel lax. Den är rik på Omega 3 och ger smarta barn ;).  Själv var jag modig och provadde Ceviche på torskifilé , som alltså är rå fisk. Enligt livsmedelsverket får numera gravida äta sushi, men man måste var extra nogrann med hygienet och se till att fisken har varit fryst i tre dagar!

Det samma gäller om man vill äta rökt mat, som till exempel prosciutto som jag älskar. Den ska frysas in några dagar, så det gäller att man planerar maten.

Wokad biff med ingefära

Recept som påminner om wokad biff med basilika men med lite annan kryddning. Godare tycker jag!

500g lövtunn entrecote
2 msk ostronsås
2 msk  sojasås
vitlök
1-2cm ingefära
paprika
purjolök
broccoli


  Andra grönsaker som passar bra:
Blomkål
morot
zucchini

1. Hacka grönsakerna.
2. Skiva köttet i tunna skivor. Dela upp i mindre portioner och stek hastigt i en wokpanna i flera omgångar eller fritera allt i en fritös.
3. (Ta ur köttet ur woken.) Stek vitlöken i olja.
4.  Tillsätt resten av grönsakerna.
5. Tillsätt riven ingefära ostronsås, sojasås.
6. Ha till sist i köttet och rör om.


Wokad biff med basilika

När jag käkar ute brukar jag försöka kopiera deras recept. Här är ett recept jag hittat på, genom att blanda informationen från olika ställen. Thaibasilka kan vara lite svårt att få tag på, men finns i asiatiska butiker. Jag har köpt min vid fridhemsplan. De har många olika sorters basilka så fråga efter en som man brukar använda i varm matlagning. Mer info om basilka finns här . Thaibasilikan kan man frysa. De har också asiatisk chili som man hellst ska använda. Den är något mindre men MYCKET starkare. Man bör ha handskar på sig när man hackar den för det kan svida på huden i flera dagar efteråt annars. Jag tar därför bort fröna eftersom de är starkast.


500g lövtunn biff
1/2 tsk fisksås
2 msk ostronsås
2msk  sojasås
1/4 pressad lime
4 kvistar thaibasilika, stark
vitlök
1 röd chili
paprika
purjolök
broccoli


Andra grönsaker som passar bra:
Blomkål
morot
zucchini

1. Hacka grönsakerna.
2. Skiva köttet i tunna skivor. Dela upp i mindre portioner och stek hastigt i en wokpanna i flera omgångar eller fritera allt i en fritös.
3. (Ta ur köttet ur woken.) Stek vitlöken och chilin i olja. 
4.  Tillsätt resten av grönsakerna.
5. Tillsätt basilika, lime, ostronsås, sojasås, fisksås.
6. Ha till sist i köttet och rör om.

Servera med ris eller nudlar.


Salamipasta

Jag gillar inte att laga mat till mig själv men eftersom jag pluggar hemifrån blir det en hel del luncher. Stod och tittade i kylen efter något ätbart, men kunde inte direkt hitta något kött. Tänkte därför bara käka mackor men beslöt mig för att göra en pasta på salami istället.
 
1 pers
Nivå: Enkelt
Tid: 10-15 min

4 strimlade salamiskivor (använde jubileums salami, pepparsalami passar också bra)
1/2 lök
pasta

Efter vad som finns i kylen:
1 tomat
zuchini
paprika
broccoli
bacon

Sås:
1.25dl Grädde
Svartpeppar och salt
1/2 krm cayenne peppar
1/2 krm paprika pulver

1. Stek löken.
2. Blanda ned resten av grönsakerna och salamin.
3. Ha i grädden och krydda.
4. Rör ner pastan

Några recept jag måste prova...

Detta låter ju smaskens. Kan göra hemmagjord rostbiff till: Snittar med rostbiff med pepparrotsröra

Ceviche på torskfilé

Tentan är avklarade och besöket på ÅVAgymnasium vart inställt, så fick lite tid till hemmafruandet. Jag har tittat igenom de kokböcker som jag så sällan använder och tänkte fortsätta på det mexikanska temat och ge några förslag på förrätter till tacofesten. Dagens middag bestod av "Chilimarinerade räkor på frasiga majstortillas" och "Ceviche på torsk" . Det här är dock mat som kräver lite planering eftersom de ska marineras i minst 4 timmar. Torsken bör också ha varit fryst i minst 3 dagar innan, eftersom den serveras rå. Tyvärr var den omöjligt att hitta majstortillas, letade i fyra affärer, så vi använde vanliga.

450 g torskfilé
6 limefrukter
2 tomater
1-2 färsk chilipeppar
1 gul lök
1/2 tsk torkad oregano
1/2 dl olivolja
2 msk färsk koriander
salt och peppar
1 mango
1 avokado
4 majstortillas
 


1. Lägg fisken i en skål och marinera med lime.
2. Låt stå i minst 4 timmar. Rör om då och då.
3. När 1 timme återstår tillsätt: hackad chil, tomat, oregano, olivolja och lök. Salta och peppra
4. När 15 minuter återstår. Hacka mango och avkoado och rör ned i blandningen.
5. Skär majstortillasen i trianglar. Bryn majstortillasen på medelhög värme.
6. Lägg blandningen på majstortillasen och toppa med hackad koriander.


Chilimarinerade räkor på frasiga majstortillas


Ingredienser
500 g räkor
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk mald spiskummin
3-4 vitlöksklyftor
1 lime
2 tomater
1 avokado
2,5 dl gräddfil
3 majstortillas
salt


1. Skala räkorna och lägg i en skål.
2. Pressa över lime och häll i den hackade vitlöken och tomaterna. Tillsätt chilipulver och spiskummin.
3. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
4. Hacka avokadon strax innan servering och rör försiktigt ner den.
5. Gör triangelsnittar av majstortilliasen. Ha olivolja i en stekpanna och bryn trianglarna på medelhög värme.
6. Lägg blandningen på trianglarna och klicka på lite gräddfil.
7. Toppa med lite chilipulver.

2 msk färsk korriander


Mangosalsa

Vi blev bjudna på denna salsa när vi var i Österlen i somras. Den passar utmärkt till grillat.

4 pers

Ingredienser:
1 chili
1 vitlöksklyfta
1 pressad lime
1 tsk   koriander
1 röd lök
2 tomat
1 mango
1 msk matolja

Hacka alla ingredienser i mindre bitar och blanda samman.

Servera direkt


Kycklingfilé med bambuskott

4 pers

Ingredienser:

600 g kycklingfilé 
1 burk bambuskott skivade
1 burk champinjoner skivade
1 st purjolök i 1-1,5cm bitar 
1-2 st vitlöksklyftor
2 msk färsk ingefära 
2 msk oystersås 
1 msk pressad citron  
2 msk soja (1 msk mushroom soja  1 msk japansk soja)
5 dl hönsbuljong 
1/2-1 tsk sambal oelek 
2,5 msk majsena

Gör så här:
1. Bryn kycklingfilén i en panna.

2. Skala och riv ingefära och pressa vitlök över kycklingen.

3. Häll över ostronsåsen.

4. Tillsätt bambuskott och champinjonerna.

5. Koka upp vatten och tillsätt hönsbuljong. Häll över kycklingen.

6. Smaksätt med soja, citron och eventuellt sambal olek och koka upp.

7. Red såsen med majsena.


bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...