Kungligt bröllop

Igår var vi inne i staden och trängdes tillsammans med några tusen andra (jag hörde en siffra på omkring en halv miljon människor!?). Vi stod på blasaieholmen mittemot slottet, nedanför svt. Jag missade henne när hon kom åkandes i vagnen, men till sist fick jag iaf en skymt av henne i den kunlgiga slupen. Idag håller jag på och letar eftet ett teleobjektiv eftersom igår önskade jag att vi haft ett! Viktoria och Daniel i slupen. Slottet i bakgrunden
Långt släp på viktorias klänning

Dop

Under våren har mycket av det jag testat varit till det dop vi planerar att ha i höst. Först tänkte jag servera smörgåsbord med kallskuret eftersom matlagning är det jag tycker bäst om. Tyvärr har jag dock insett att även om jag serverar mat, så slipper jag nog inte undan att servera något till kaffét efteråt. Därför har jag testat olika tårtor och barverk de senaste dagarna, men då varken min sambo eller jag är särskillt förtjusta i kakor och sånt är nu kylen full. Det har varit min äldsta son som fått äta kakor hela dagarna. Efter att jag nu ha fått slänga massor med kakor ger jag upp kakbakandet, det blir som förra gången, konditoritårtor på dopet. För er som undrar så har vi ännu inte bokat någon tid för dopet, förhoppningsvis blir det någon gång i augusti/september.

Bacon och salamiröra

    Jag hade lite färskost kvar sen jag gjorde cupcakes så därför hittade jag på det här receptet. Just nu är bakpotatis väldigt billigt, nästan det billigaste alternativet faktiskt. Jag lyckades få tag på ett kilo färskpotatis för 98 öre som jag serverade till. Det hade nog dock varit mer passande med bakpotatis till. Min son åt det med pasta vilket inte heller kändes helt fel.


    bacon och salamiröra med färskost
    3-4 pers (förrätt)

    1 pkt hackad bacon
    2-4 skivor salami
    100g färskost (philadelphia)
    1/2 röd lök
    ca 5-10 basilika blad
    salt och svartpeppar

  1. Stek baconet
  2. Strimla salamin och basilikan.
  3. Blanda samman alla ingredienserna.
  4. Servera med förslagsvis bakad potatis.

Chokladcupcakes

Igår hade vi min sambos finska släktingar på besök. Jag och min stora son försökte imponera på dem med den lilla finska vi kan. Vi hade också bakat chokladcupcakes, men det var svårt att spritsa frostingen så de såg inte så imponerande ut till en början. Lite hjärtan och pärlor gjorde susen. Dessa är supergoda vid första tuggan, men det är nästan svårt att få i sig en hel eftersom det är en riktig kaloribomb! Cupcakesen består av tre delar, i botten chokladmuffins, sedan choklad kräm och slutligen frostingen. Man kan enkelt skippa en av delarna och kakorna blir ändå goda.
>Chokladcupcakes med frosting och pärlor>Chokladcupcakes med frosting och hjärtan
Det är inte lätt att spritsa, men med lite granering ser det OK ut ändå ;)

Ingredienser

CHOKLADMUFFINS(standardrecept ur sju sorters kakor, ca 12st)
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

CHOKLADKRÄM:
100 g margarin
1 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

FROSTING: (gör 2 satser om det ska räcka till alla)
50 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Pärlor eller något annat att granera med


  • Sätt på ugnen på 200grader. Ställ veckade pappersformar på en plåt.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker till det blir pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna.
  • Blanda till sist i smöret.
  • Fördela smeten i formarna. Fyll dem inte till mer än 3/4.
  • Grädda i 200 grader (175 om varmluft) i ca 10 minuter
  • KRÄM:
  • Rör ned alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp till lagom konsistens. Tillsätt mer mjöl om den blir för tunn.
  • FROSTING:
  • Låt smöret bli rumstempererat och rör samman alla ingredienserna.
  • Ställ in i kylen några minuter så blir det lättare att spritsa.
  • Spritsa och dekorera med till exempel pärlor eller hjärtan.

  • >Blombukett med bland annat brudslöjor, ros och stjärnöga
    Blombukett i en härlig rosa ton.

    Kall citronsås

    En mycket enkel sås som passar till exempel torskpanetter.

    >Kall citronsås som passar bra till fisk

    Kall citronsås, här med torskpanetter och färskpotatis

    1/2 citron
    2,5dl Crème fraiche
    salt och vitpeppar

    1. Riv av det gula från skalet på en halv citron.
    2. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.

    Spagetti med tonfisksås

    Idag är dagis stängt så till lunch fick det bli något som min stora son gillar. Det är inte mycket mat han gillar, men fisk brukar gå bra och även kyckling. Han var med och lagade maten och vart lite skeptisk när han såg att det var lök i maten, men han åt det ändå. Han sa till och med att han älskar denna maträtt. Bilden vart väl inte den bästa eftersom min sambo verkar ha fifflat med ISO-talet.

    Spagetti med tonfisksås, vitlök och lök

    Tonfisksås är bra lunchmat om man har barn

    1 burk tonfisk
    1 lök
    4 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    1/2 dl grädde
    salt och (vit-) peppar

    1. Hacka löken och stek i en traktörspanna.
    2. Tillsätt resten av ingredienserna.
    3. Servera med spagetti.

    Morbergs chiliaioili

    Vi bestämde oss för att fira in sommaren och vad passar då bättre än rökta räkor med chiliaioli. Jag använde mig av grön chili men med röd får man en härligare färg på såsen. Till huvudrätt bjöd grabbarna oss på helstekt oxfilé och Lorentz hemmagjorda bearnaisås. Till efterrätt serverade vi vit chokladkräm med passionsfrukt. Tyvärr hittade vi inte rätt recept, så det blev inte riktigt lika bra som det brukar. Jag återkommer med recept när jag hittat det igen!

    >Rökta räkor med chiliaioli


    Aioli 2 st vitlöksklyfta(or), (eller 3)
    0,5 st limefrukt(er)
    2 st äggula(or)
    2,5 dl neutral olja salt och peppar
    1 liten bit chilifrukt, eller en knivsudd chilipasta

    1. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan. Obs! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att aiolin inte ska skära sig.
    2. Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad utkärnad färsk chilifrukt eller chilipasta

    Chokladpudding

    Igår kväll kom min sambo hem. Det firade vi med film och chokladpudding. Det blev "Den sista tempelriddaren". Filmen rekomenderar jag inte, men chokladpuddingen blev betydligt godare än den man köper i pulverform. Den är också lätt att göra men det kräver att man kommer på att göra den ett par timmar innan eftersom den ska svalna. Vi delade på ett glas eftersom ett glas till och med var för mycket för den chokladpudding älskare jag är.

    >Chokladpudding med grädde

    chokladpudding

    4 pers (eller 2 fulla vinglas)

    6dl mellanmjölk
    5 msk maizena
    4 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    1 dl socker

    1. Rör samman alla ingredienser.
    2. Sätt på plattan och koka upp. Sjud i ett par minuter.
    3. Låt svalna och servera med grädde

    Middagen som byttes ut mot en tripp till sjukhuset

    Igår kväll lagade jag mat som min son skulle gilla eftersom min sambo är borta. Det blev pasta med rökt skinka och gröna ärtor. Jag gick ut på balkonen för att fota. Min son stod brevid och nallade av pastan. Plötsligt snubblar han till och slår huvudet i den stora blomkrukan. När jag vänder mig om forsar det blod ned över pannan. Jag panikar och irrar runt och letar efter min mobilteltelefon. När jag inte hittar den skriver jag på MSN till min sambo att han måste ringa min mobil NU. Min sambo är bortrest med jobbet och jag har ingen bil hemma så jag ringer mina föräldrar. "Ni måste komma nu! Vi måste till sjukhuset!" 40 min senare är de här och vi åker till karolinska. Såret är ca 1,5 cm brett men djupt så sjukskötaren tycker vi ska vänta på doktorn så får han avgöra om det behöver sys. 3 timmar senare får vi träffa doktorn som säger att det kan limmas. Den långa väntetiden rättfärdigas något när de berättar att det är de första 4 timmarna som är mest kritiska när det gäller slag mot huvudet. Eftersom han inte kräkts eller haft balanssvårigehter får vi åka hem. Det blir en cheseburgare på vägen hem, medan mormor ringer och ber oss skynda oss hem för lillebror har skrikit i två timmar eftersom han vägrat ta nappflaskan. Vi kom i säng kl 23.30. Idag är det avslutning på förskolan så han fick gå dit ändå. Han kommer nog stolt berätta för alla andra barn att han varit på sjukhus :)

    Pasta med skinka och ärtor
    Pasta med skinksås. (recept kommer när vi fått prova maten)

    Lövbiffsrullader med salami och fetaost

    Jag har länge velat testa kapris på pizzan och så i veckan vågade jag testa det för första gången. Det vart en hit! Därför kom jag på ett recept med inspiration från denna middag.

    Lövbiffsrullad med fetaost, kapris pch salami

    4 lövbiffsrullader
    1/2 paket fetaost
    1 msk kapris
    salami (dansk)
    salt och peppar
    4 tandpetare
    matlagningsgrädde

    1.  salta och peppra lovbiffarna och fördela salami, fetaost och karpis över dem. Spara eventuellt lite av blandningen till såsen.
    2. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
    3. Stek på medelhög värme till köttet fått fin färg. Köttet kan med fördel vara något rosaröd längst in i rulladen.
    4. Gör en sås genom att tillsätta lite grädde i stekpannan.
    5. Servera med förslagsvis klyftpotatis.



    Pasta med basilika- och vitlökssås

    I tisdags så var Therese här hela dagen eftersom vi hade redovisning av vår programmeringslabb i onsdags. Samtidigt behövde vi ladda inför onsdagen då vi sprang Vårruset. Till lunch fick det därför bli pasta. Till detta recept brukar jag ibland servera fläskfilé också. Fläskfilén kan man röra ned i såsen, medan baconet serverar jag brevid för annars tenderar såsen att tappa den goda smaken då baconet gör den alldeles för salt.

    Pasta med cahmpinjoner, basilika, vitlök och knaperstekt bacon

    1 pkt bacon
    2 vitlöksklyftor
    1 gul lök
    2,5dl grädde
    2-4 färska champinjoner
    basilika
    1 msk kalvfond
    kinesisk soya
    spagetti

    1. Koka upp vatten och laga spagettin enligt anvisning. Stek också baconet,
    2. Börja med att hacka löken och vitlöken och fräsa dem tillsammans i en stekpanna.
    3. Rör ned de hackade champinjonerna.
    4. Tillsätt grädde kalvfond och basilika.
    5. Häll i några droppar soya tills såsen får en tilltalande färg.
    6. Smaka av med salt och peppar.
    7. Rör ned såsen i spagettin.
    8. Servera med bacon till.


    bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...