Klassisk skagenröra

Skagenröra gör jag på nästan samma recept som kräftröra , skillnaden är att jag också har i röd kaviar. Kaviaren ger den sälta som finns i kräftor men som saknas i räkor.

Bild kommer efter nyår ;)

1 burk skalade räkor i lake
2 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill
1 finhackad rödlök
1/2 dl majonnäs
1-2 tsk pressad citron
ev salt och peppar
  1. Tina och skala räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  3. Blanda i majonnäs, crème fraiche. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom.
  4. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  5. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.

Cognacsgravad oxfilé

Jag hittade en gravad oxfilé i frysen. Jag provade en skiva och det var mycket gott så det kommer jag nog ta med på nyårsmiddagen. Jag har inte testat såsen än så återkommer med bild efter nyår ;)

800 g oxfilé
1/2 1/2 dl strösocker
1/2 1/2 dl salt
1 1/2 1 1/2 msk svartpepparkorn, krossade
3/4 3/4 dl konjak
Örtsås:
4 4 dl crème fraiche
3-4 3-4 tsk ljus dijonsenap
2 2 msk majonnäs
1 1 msk torkad dragon
2 2 msk gräslök, hackad
3 3 msk persilja, hackad
salt och svartpeppar


Gör så här

1. Lägg köttet i en plastpåse. Blanda salt, socker, pepparkorn och konjak och slå i påsen.

2. Knyt till påsen och lägg i kylen i minst 2 dygn. Knåda köttet i påsen en gång varje dag.

3. Låt det rinna av, skiva tunt och strö på svartpeppar. Blanda allt till örtsåsen. Servera örtsåsen till köttet.


Laxtartar

Laxtartar med chili, lime och koriander

6-8 stycken:
0 g laxfilé
1 1 st liten rödlök
1/2-1 finhackad chili
0.5 st lime
1 tsk salt
1/2 kruka koriander
1 dl matlagningsyoughurt
1 avocado
1 kvist dill

1.Börja med såsen: Kör dill, koriander och vatten i en mixer. Blanda med yoghurt och limesaft. Smaka av med lite salt och peppar.
2. Skär laxen och avocadoni små kuber, hacka chili (ta bort kärnorna om du vill få mindre hetta), dill, koriander och schalottenlök. Blanda allt i en bunke, häll på saften från limefrukterna samt en skvätt olivolja. Salta och peppra. Ställ in i kylskåpet.
3. Ta ut rundlar av det vita brödet med hjälp av ett dricksglas. Stek bröden i smör tills de har fått lite färg.
4. Lägg bröden på portionsfat. Skeda laxblandningen ovanpå och dekorera med koriander eller lime.

Kycklingwok med cashewnötter

Wok med kyckling och cashewnötter
3 kycklingfiléer
3 msk solros-, majs- eller rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 dl japansk soja
1 msk farinsocker
1 dl cashewnötter
1 tsk salt
krm svartpeppar


broccoli
blomkål
rödlök
zuchini

1. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Bryt broccolin i buketter. Strimla kycklingfiléerna.

2. Hetta upp 2 msk olja i en rykande het wokpanna och woka broccoli och vitlök 3 min. Tillsätt kyckling och nötter, salta och
peppra. Woka ytterligare 3 min tills kycklingen är genomstekt.

4. Tillsätt soja, farinsocker, vatten.

5. Servera med ris eller nudlar


Laxpaté

Laxpaté

500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
2 2 st ägg
4 4 dl vispgrädde
1 1 knippe dill
1 1 tsk engelsk senap
1.5 1.5 msk vinäger
1 1 tsk salt
0.5 0.5 krm cayennepeppar

1. Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern.

3. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.

4. Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie.

5. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter.

6. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då.

7. Skär upp patén i skivor


Whiskysås

Detta recept på whiskeysås tycker jag nästan är lika enkelt som Jensens halvfärdiga sås. Det förutsätter ju dock att man har whisky hemma. Jag har inte kommit underfull med vilken sort som passar bäst, så jag brukar köra med den billigaste ;) Har man inte schalottenlök hemma så fungerar även röd lök och säkert även gul lök.
Rosepepparkryddad entrecote med whiskysås och klyftpotatis med timjan
Rosépepparkryddad entrecote med whiskysås och klyftpotatis med timjan

2 st 
4 msk whisky
3 msk 
3 dl 
1 dl 
  1. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull.
  2. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde.
  3. Låt såsen puttra på låg värme.
  4. Tilsätt eventuellt lite redning, till exempel maizena utspätt i kallt vatten.
  5. Mixa eller sila bort löken
  6. Vid servering: Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Tillsätt ev salt och peppar.

Julen är över

Precis hemkommen från julbordet hos svärföräldrarna. Det var ett mycket gott julbord i år, svärmor hade lagat mycket själv. Fick prova på en ny finsk specialitet, nämligen potatislåda.

Det var spännande att se vad folk har tittat på i min blogg idag. 20 personer har varit inne och tittat på mimosasallad, visste inte att det var så typiskt för julbordet. Även fänkålssallad verkar finnas på de svenska julborden.Ett par personer hann med och spana in mitt långkålsrecept också.

Nu är det sovdags, kommer har fullt upp med att leka med alla julklappar som barnen fick imorgon :) I övrigt är julen över för oss, ingen mer julmat i alla fall.

God fortsättning!

Långkål (grönkål)

Åt för första gången grönkål på Sjätte tunnans julbord och vart stormförtjust. Idag har jag därför provat på att göra det själv. Det vart mycket gott så det kommer jag ta med till julbordet ikväll.

Långkål grönkål
Färsk grönkål


  • 1 stånd ca 500 g grönkål. eller 1 pkt djupfryst
  • skinkspad eller buljong
  • 1 1/2 msk margarin smör
  • 1 dl grädde
  • 1-2krm salt,
  • 1 msk sirap
  • 1 krm vitpeppar
  • Skölj kålen och repa bladen från de grova stjälkarna. Koka kålen mjuk i buljong, ca 15-20 min.
    Ta upp kålen och låt den rinna av väl. Hacka den grovt, använd gärna matberedare.
    Smält matfettet i en gryta och lägg i kålen. Fräs den under omrörning. Späd med grädden och smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite socker. Låt långkålen sjuda ca 5 min.


    Julbord på Sjätte Tunnan

    Igårkväll bjöd min sambos jobb på julbordet. Det här julbordet var det bästa som jag har varit på. Maten hade väldigt spännande smaker, såsom kanelkryddad skinka. Mina favoriter var dock skaldjurspatén och vad jag tror var grönkålssallad samt mandelkrämen till efterrätten. Julbordet var av medeltida karraktär och på julbordet låg dessutom en hel gris, inte till för att äta dock. Det enda som jag var missnöjd med var janssonen som ovanligt nog hade för mycket ansjovis. Stället hade flera hemmagjorda drycker på menyn som jag tycker ger det där lilla extra. De hade hemmagjord mjöd, glögg och flera snappsar. Ett plus på mysfaktorn är att stället enbart lyses upp av stearinljus. Under middagen bjöds det på föreställning av en fakir, som kanske blev mest uppskattad för han värmde upp den rätt kyliga lokalen. Eftersom vi åt julbord så pass sent på året så var det ganska tomt i lokalen, annars kan jag tänka mig att det blir rätt varmt när det är mycket folk. Servicen var mycket god, nästan för god. Ställde man en fråga, fick man utförliga svar, kanske lite väl långa när magen kurrar ;)

    Inlagd matjesill

    Jag sitter och funderar på vad jag ska fixa för julmat. Vi firar jul hos svärföräldrarna som vi har gjort det senaste åren. De bjuder på all mat men jag tänkte ta med något extra. Förra året tog jag med en burk sill. Detta recept kommer i vår släkt från mormors syster Aina:

    1 ask matjesill i bitar
    2 msk hackad gul lök
    1 msk hackad dill
    2 msk ättikssprit
    2 msk olja
    0,5 dl strösocker
    1 dl krossade tomater
    0,5 tsk krossad kryddpeppar
    0,5 tsk krossad svartpeppar

    1. Varva matjesill med dill och rör samman alla ingredienserna.
    2. Låt blandningen stå minst över natten.

    Lussebullar med vit choklad

    Bakade dessa för en vecka sen och trodde de skulle räcka till jul, men de är redan slut :( Oliver hjälpte mig och han var nästan duktigare än mig på att rulla. Jag har inte bakat bullar på 15 år :P
    Lussebullar med vit choklad
    Syns det att de är djupfrysta? ;)


    50 g / 1 pkt jäst för söta degar
    150 g smör eller margarin
    5 dl mjölk
    1 burk à 250 g kesella
    2 frp à 0,5 g saffran
    1,5 dl strösocker
    0,5 tsk salt
    ca 17 dl vetemjöl

    Fyllning:
    200g smör
    200-400g vit choklad

    ev pärlsocker


    1. Sätt ugnen på 175grader.
    2. Smält smöret till degen samt ta fram smöret till fyllningen.
    3. Tillsätt mjölken och värm upp blandningen till fingervarmt.
    4. Smula ned jästen i degvätskan.
    5. Tillsätt saffran, kesella, socker och salt och rör om.
    6. Rör ned mjölet försiktigt tills du får en bra koncistens.
    7. Grovhacka den vita chokladen.
    8. Dela degen i 2-3 delar och kavla ut på ett bord.
    9. Smöra degen och häll ut den vita chokladen.
    10. Skär degen i smala remsor och rulla ihop till bullar.
    11. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

    Karelsk gryta med julskinka

    Idag är det Finlands nationaldag, även kallad självständighetsdagen. Det har vi firat med att tända ljus i fönstren och äta finsk mat. Min sambo hade aldrig ätit detta tidigare men han blev imponerad iaf. Högrev hade jag hemma men däremot hade jag svårt att hitta någon information vad för griskött som passas. Därför testade jag med färdigkokt skinka som är lätt att hitta i butik så här års och det fungerade utmärkt! Man kan också ha i lamm eller kalv men det skippade vi idag.




    600 g nötkött (ev lamm)
    600g griskött (färdigkokt julskinka)
    2 st morötter
    2 st gula lökar
    1tsk malen Kryddpeppar
    2 tsk salt 12 st lagerblad

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en rymlig ugnsfast gryta med lock.
    2. Skär köttet i små bitar (lite mindre än till vår vanliga kalops).
    3. Skär moroten i grova slantar eller stavar. Skala och dela löken i grova klyftor.
    4. Varva nötkött, grönsaker och kryddor i en stor gryta. Häll på vatten så att det når upp till drygt häften av köttet.
    5. Lägg på locket och sätt in i ugnen.
    6.Sänk temperaturen till 150 grader efter ca 1 timme och lägg i färdigkokta julskinkan.
    6. Låt stå minst 30 minuter men gärna upp längre (beroende på kött)
    7. Kolla någon gång så inte vattnet kokat bort, spä i så fall med lite kokande vatten.

    bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...