Pasta med oxfilé



Pasta med oxfilé och champinjoner 

ca 4 pers

300 g oxfile
200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
1 halv purjolök eller 1 knipplök
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 msk olivolja
4 dl vispgrädde
2 tsk soja
6 msk rött vin eller 2 msk vinäger
salt och nymalen svartpeppar
1 dl hackad färsk basilika och/eller persilja 
2msk parmesanost

pasta

  • Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  • Skär under tiden filén i strimlor. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  • Bryn köttet i olivolja i en panna. Tillsätt svamp och lök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Rör ner vin eller vinäger, grädde, soja i pannan och låt puttra. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och tillsätt basilika eller persilja.
  • Blanda med pastan. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du pastasåsen om du vill ha en tunnare pastasås. Servera med riven parmesan.

  • Rödvinssås med chili och kakao

    Denna rödvinssås har blivit en klassiker på nyårsbordet. Igår åt vi den tillsammans med helstekt kalvfilé men såsen passar också bra till lammfilé och oxfilé. Tar typ en timme att laga så inget man gör varje dag.

    Oxfilé och rödvinssås med kakao och chili

    Rödvinssås


    Portioner: ca 6
    100 g rotselleri 
    1 liten morot 
    1 liten rödlök
    1 liten röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
    2-3 vitlöksklyftor
    1 tomat
    1 1/2 msk kakaopulver
    2 msk strösocker
    1 dl balsamvinäger 
    3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
    2 msk konc kalvfond
    4 dl vatten
    1-2 msk brun maizenaredning
    olivolja  till stekning
    salt, peppar


    1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
    2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
    3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
    4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
    5. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.

    bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...