Kockens kryddor
Jag har blivit beroende av att samla på kockens kryddor. De har gjort nya burkar med olika färger som går i en färgskala om man ställer dem i bokstavsordning. Detta har gjort att jag bara måste ha alla kryddor, trots att jag redan har så mycket kryddor.
Systemkamera
Basilika
Kalvfärsbiffar med dijonsås
500 g kalvfärs
2 msk hackade färska örter, tex. basilika, persilja, timjan
1 tsk salt
½ krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 dl vispgrädde
SÅS:
2 dl créme fraiche
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Blanda alla ingredienser till kalvfärsbiffarna. Forma till biffar och stek dem i smör i ca 5 minuter på varje sida.
Blanda créme fraiche och senap och smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med dijonsåsen och till exempel potatisklyftor.
Philadelphia wraps
Här är ett recept som jag fått av therese och som vi åt till middags i onsdags, medan vi satt och pluggade.
200g philadelphiaost
1 röd chilipeppar
1-2 msk pressad citron
6 tortillas
gratängost
1 dl passerade tomater
1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem.
2. Häll ned philadelphiaosten, hackad chili och citron i en bunke.
3. Rör ned kycklingen.
4. Fördela smeten på tortillas och rulla ihop dem.
5. Lägg rullarna i en form och häll över de passerade tomaterna. Strö över osten.
6. Ställ in i ugnen som är på 200 grader i ca 15 minuter, eller till osten har fått fin färg.
Dubbelmarinerad fläskfilé
1 fläskfilé
Marinad 2;
1msk kinesisk soja
2msk vitt vin
1/2 pressad vitlök
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk rosmarin
Marinad 2:
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 tsk italiensk salladskrydda
Putsa filén och låt den marinera i marinad 1 i rumstemperatur i minst 3 timmar. Stek dem sedan hela tills dom är genomstekta, ca 20 minuter.
Låt kallna och skär i centimeter tjocka skivor. Lägg upp snyggt på fat och häll över marinad 2.
Potatissallad - vinägrett
1kg kokad potatis
1 1/2 msk pressad citron eller vinäger
nymald svart- eller vitpeppar
3 msk olja, gärna hälften oliv och hälften raps
salt
1 msk vardera av finhackad gräslök, persilja och dill
Lammstek
1 lammstek med ben, cirka 2 kg
rejält med flingsalt
6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin eller timjan
1 dl honung, gärna akacia
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn
SÅS
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar
1.Sätt ugnen på 250 grader. Strö rikligt med salt på steken.
2. Hacka vitlöksklyftorna. Blanda vitlök och rosmarin med honung och citronsaft i en skål. Pensla steken noga runt om med denna blandning.
3. Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna.
4. Låt stå tills steken fått en fin gyllene färg. Sänk då temperaturen till 120 grader. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.
5. Vispa under tiden ur pannan från saft och stekrester och häll ner detta i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispining tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med en potatisgratäng med vitlök.
Porterstek
Den här veckan har jag pluggat och gjort grupplabbar. Eftersom jag har en liten bebis så har vi varit hemma hos oss så har jag fått stå för maten. Porterstek tar ett par timmar att göra men den behöver inte så mycket tillsyn under tiden. Såsen är supergod så jag gjorde en dubbel sats och sparade.
•1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
•0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
•0,75 dl soja
•7 st torkade enbär
•7 st hela svartpepparkorn
•2 tsk timjan
•2 st gula lökar
•3 st köttbuljongtärningar
•eller 4,5 msk flytande buljong
SÅS
•2 dl silat spad
•0,75 dl grädde (valfri fetthalt)
•0,5 dl vatten
•1 msk soja
•2 tsk idealmjöl
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.
Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.