Porterstek


Lite porterstek i helgen kanske? Jag har tidigare gjort denna stek på högrev, men denna gång gjorde jag det på nötstek. Högrev är nog egentligen bättre till grytbitar men tycker nästan det blev godare så eftersom den blev mörare. Lite svårt att skiva i snygga tunna skivor dock. Andra köttsorter som passar är fransyska och rostbiff. Ett annat recept jag brukar göra när jag har högrev/nötstek hemma är
burgundisk gryta (boeuf bourguignon)


Porteröl
Porter hittar man i mataffären (3,5%)


Porterstek


1 kg stek
•1 flaska (33 cl) porter
•0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
•0,75 dl soja
•7 st torkade enbär
•7 st hela svartpepparkorn
•2 tsk timjan
•2 st gula lökar
•3 st köttbuljongtärningar
•eller 4,5 msk flytande buljong

SÅS
•2 dl silat spad
•0,75 dl grädde (valfri fetthalt)
•0,5 dl vatten
•1 msk soja
•2 tsk idealmjöl


Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.

Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.

Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.

Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.


Mimosasallad

Mimosasallad är en klassiker på julbordet. Jag äter dock gärna mimosasallad på sommaren med picknigbog och kokt potatis. Idag fick det bli till kassler. Detta enkla recept på mimosadallad kommer från min mamma. Mimosasallad med fransk senap


1 burk fruktcocktail (ca 400g)
2,5dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
2 msk majonäs
salt och peppar

Startar eget företag

Efter att ha varit på ett par anställningsintervjuer där företagen tvekade på min arbetsförmåga, beslutade jag mig för att starta eget. Tydligen kan man inte arbeta som kvinna om man har en nio månaders bebis hemma. Pappor kan ju inte vara föräldralediga.

Fördelen med att starta eget är ju att jag kommer kunna jobba mycket hemifrån och bestämma när jag vill arbeta. Det passar ju utmärkt när man har små barn. Nackdelen är nog att jag kommer få jobba mycket till usel lön. Men vad gör det när man får en till liten "bebis" att ta hand om :P

Tog mig cirka en månad av funderingar innan jag slutligen bestämde mig för att satsa helhjärtat på en av mina affärsidéer. (Jag hade en hel del faktiskt. Brist på pengar och mycket "fritid" kan göra en förvånansvärt kreativ ;) Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att det handlar om att underlätta för bloggare att sälja annonsplatser på sin blogg. Det finns lite liknade företag men tror jag har något som är unikt. Någon som vet något liknande företag? Tipsa mig gärna! Lite större marknadsundersökning skulle inte skada.

Tyvärr kommer detta innebära att matbloggen fortsätter att vara rätt tom på matinlägg. ;)


Alvin har fått en tand :)

Idag fick Alvin sin första tand, som vi har längtat! Allt i hans närhet har varit blött. Han går utefter möblerna och stannar och biter på mina ben hela tiden, så jag ät konstant blöt :P När han fått en till tand kommer jag nog försöka laga mer mat till honom. Jag har försökt laga lite mat till honom men det blir oftast för torrt och stora bitar,så han spottar ut det. Känns ju inte så roligt att mixa maten heller. Så jag måste erkänna att det blir en hel del burkmat :P

Chili con carne med kanel

Tidigare i veckan lagade jag denna måltid. Jag kunde inte riktigt bestämma mig om det var en hit eller inte, så därför publicerar jag det först nu. Tanken på att det är kanel i den tror jag skrämmer mig lite. Min sambo som inte visste om den tyckte det var gott i alla fall. Testa och döm själv! Idag käkar vi ute, mycket exklusiv mat. Det blir hamburgare från Djursholm ;) I kväll blir det familjekväll. Min sambo har köpt senaste guitar hero med en till gitarr, så nu kan hela familjen spela samtidigt.

400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 färsk chilipeppar
1 burk vitabönor i tomatsås
1 tsk spiskummin
1 krm kanel
1 krm svartpeppar
salt

Chili con carne med guacamole och tortillas

Bryn färsen i oljan i en stor stekpanna eller stekgryta.

Lägg i lök,chilipeppar och vitlök och fräs en stund.

Blanda i resten av ingredienserna och låt koka en stund till.

Servera med ris eller tortillabröd och grönsaker.



Guacamole

Denna guacamole slår påsarna i hästlängder och tar bara ett par minuter längre att göra om man har en mixer.

Guacamole och grönsaker till taco

2 avocados
1 spansk chilipeppar
1/2 msk spiskummin
1/2 msk pressad lime
2 vitlöksklyftor


1. Mosa avocadona med en gaffel.
2. Finhacka chilipepparen. Det starka sitter i fröna så välj själv hur starkt/hur många frön du vill ta med.
3. Pressa vitlöken och ha ned resten av kryddorna.
4. Pressa ned limen

Hemmagjord tacokrydda

Jag hittade några halvt avdankade avocados hemma, så det fick bli taco på en tisdag. Blev snopen när jag insåg att vi inte hade några tacokryddor hemma. Jag har nämligen haft en jätte låda med Santa Marias tacokryddor som har räckt minst 1 år, kanske 2. Testade det här receptet, men insåg till min förfärelse att det är skillnad på chilipulver och chilipeppar. Vi har chilipulver hemma som verkar vara den mildare varianten av dem. Istället för 2 msk torkad chilipeppar hade jag i en hel färsk. Maten vart ganska stark, med god! Min sambo som vanligtvis är väldigt less på taco tyckte det var gott med lite variation.

Taco med guacamole

(ca 1,5 påse)
2 msk chilipeppar
1 1 msk lökpulver
1 1 msk vitlökspulver
1 1 msk chilipulver
1 1 msk malen spiskummin
1 1 msk paprikapulver
1 1 tsk torkad oregano
1 1 msk salt
0.5 0.5 msk svartpeppar
1 1 msk socker


Måndag, dags och börja med maten inför nästa helg

Idag har jag lagt en bit biff på gravning i brandy. Ska gravas i ett par dagar,sen ligga i frysen i 2 dagar så var tvungen att ordna fredagens förrätt redan idag. Har inte testat detta förut och hittade inget bra recept heller, så det är en vild chansning. Bara 4 dagar olidlig väntan nu ;)

När familjen är samlad blir det lammstek

Igår kom min sambo hem efter ha varit borta på tjänsteresa i 3 dagar. Jag har haft mycket att plugga så barnen har varit hos morfar och mormor. På väg hem från universitet såg jag att Hemköp hade lammstek utan ben för bara 79kr/kg. Så gick jag hem och lagade lammstek, bordet dukat och lammet i ugnen, barnen uppe till pappa kom hem strax efter 21. Det blev en lång sovmorgon idag för Oliver, men Alvin envisades ändå med att vakna 6.30 som vanligt. Skönt med stek, för nu har vi ätit en god lunch också men ändå finns det mat kvar. Nu väntar vi bara på pappa som jag tror borde ha slutat 13 idag, men han är ute och reser så det lär väl dröja som vanligt.


Bloggen växer

Bloggen växer och växer. Varje dag tittar det in mellan 15-30 personer på denna blogg, mycket mer än så vet jag inte. Vilka är ni som tittar in? Är det stamkunder eller folk som letar efter recept och snubblat in här? Vad vill ni läsa om? Lämna gärna en liten kommentar eller om ni är blyga av er, klicka till höger för att visa lite uppskattning! Jag menar, ät hur mycket du vill för 50kr, vem kan motstå det? ;)

7 år tillsammans

I helgen firade jag och min sambo 7 år tillsammans. Vi ordnade barnvakt så vi kunde göra lite vuxensaker. Det blev middag på Glenfiddich Warehouse no 68. Vi valde stället eftersom de serverar vilt, vilket vi sällan lagar hemma. Ångrar lite att jag fegade ur och käkade oxfilé till huvudrätt, men till förrätt provade jag i alla fall vildsvinsterrin. Vildsvinsterrinet var mycket gott, men lite svårt att göra själv. Min sambo åt kalventrecote med västerbotten fondue. "Västerbotten såsen" ska jag nog pröva att göra själv någon gång.

De serverade en öl till fel bord och eftersom min sambo körde fick jag ta den. Den var nästan god eftersom den inte smakade något. Min sambo kom fram till att det måste ha varit en Heineken, så om jag en dag ska vidga mina vyer och prova öl, vet jag numera vart jag ska börja ;) 

Tyvärr vart det ingen whiskey på detta ställe som har specialiserat sig på just detta. Istället blev det en Irish coffee medan vi spelade biljard.

bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...