Spagetti carbonara

En klassiker som vi äter lite för ofta. Om man vill  lyxa till det går det bra att strunta i grädden och ha i ett par äggulor till. Grädden rundar av smaken något. Jag tycker det är bäst med vitlökspulver eftersom såsen inte ska kokas. Vitlökssmaken får en jämnare fördelning än om man pressar en vitlöksklyfta. Var försikt med vitlöken, så att man känner smaken av parmesan också!

Ingredienser:
  • spagetti
  • 1 paket bacon
  • 4 äggulor
  • 3 msk grädde
  • 1 dl parmesan
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • salt och svartpeppar
  • 1. Koka spagetti och stek bacon
    2. Rör ihop såsen med äggulorna, grädden, riven parmesanen, vitlök, salt och svartpeppar.
    3. Blanda samman såsen och spagettin.
    3. Vid servering, strö över lite parmesan och svartpeppar. Servera gärna med en äggula i ett halvtskal med lite peppar på.


    Rödvinssås med chili & kakao

    Lamminnerfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås med chili och kakao

    Huvudrätten på nyår: Lammfilé med hasselbackspotatis och rödvinsås med chili och kakao.

    Nu har jag gjort en dubbel sats rödvinssås till morgondagens festligheter. Imorgon kommer jag sila av och göra redningen när den värms upp. Jag har testat det här receptet förut till kalvfilé men imorgon får vi se hur den passar med lamm. Använde mig av ett rödvin för 55kr litern, som skulle ha en smak av kakao, Cape Heights - cabernet merlot shiraz. (receptet är taget från: http://www.ica.se/FrontServlet?receptid=557857&s=mat_recept&state=recept)

    Ingredienser
    Portioner: 6-8

    100 g rotselleri 
    1 liten morot 
    1 liten rödlök
    1 liten röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
    2-3 vitlöksklyftor
    1 tomat
    1 1/2 msk kakaopulver
    2 msk strösocker
    1 dl balsamvinäger 
    3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
    2 msk konc kalvfond
    4 dl vatten
    1-2 msk brun maizenaredning
    olivolja  till stekning
    salt, peppar

    Tillagningstid: Över 1h
    Svårighetsgrad: Avancerat

    Gör så här
    1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
    2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
    3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
    4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
    5. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.


    Asiatisk köttfärssås


    Testade något nytt till lunchen idag. Var enkelt att göra och det gick hem hos min son.

    3-4 pers

    600g köttfärs
    1/2 purjolök
    1-2cm ingefära
    1 dl hoi sin sås
    Orient woksås (innehåller: soja, socker ostronsås, vatten)
    1 msk mushroom soja

    Hetta upp lite olja i en wok/stekpanna och bryn köttfärsen. Blanda ner övriga ingredienser till såsen.

    Servera med nudlar eller ris.


    Yakiniku

    3-4 pers

    600 g tunt skivad entrecôte
    5 msk japansk soja 
    3 msk mirin eller 4 msk socker
    4 msk finskuren purjolök
    1 msk pressad vitlök
    1 msk rostade sesamfrön
    0.5 msk färsk ingefära
    1 msk sesamolja
    salt och peppar efter behov


    Skala och riv ingefäran. För att få tunna skivor kött, skär det medan det är halvfruset. Blanda samman alla ingridienser utom sesamolja och marinera köttet i ett par timmar. Rosta sesamfröna i en torr panna. Stek köttet i sesamolja.
    För att få köttet mört ska det stekas på hög värme kort tid. Steker man på vanlig elplatta får man steka lite kött i taget. Serveras gärna med jasminris, själv föredrar jag basmatiris som egentligen är ett indiskt ris.

    Man kan smaksätta med sake eller sherry men det har jag inte provat.

    Välkommen till min nya blogg!


    bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...