Rödvinssås med chili och kakao

Denna rödvinssås har blivit en klassiker på nyårsbordet. Igår åt vi den tillsammans med helstekt kalvfilé men såsen passar också bra till lammfilé och oxfilé. Tar typ en timme att laga så inget man gör varje dag.

Oxfilé och rödvinssås med kakao och chili

Rödvinssås


Portioner: ca 6
100 g rotselleri 
1 liten morot 
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
1 1/2 msk kakaopulver
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger 
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
olivolja  till stekning
salt, peppar


1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
5. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
§