Laddar inför den stora dagen

Den senaste veckan har jag inte testat så mycket nya recept eftersom jag håller på att laddar inför ett maratonlopp. Egentligen  syftar jag på förlossningen, men det ska vara ungefär samma sak med skillnaden att man inte vet riktigt när det börjar. Det gäller därför att sova och äta riktigt hela tiden. Så den här veckan har det varit massa pasta, wok med nudlar och en hel del snabbnudlar.

Dessutom håller jag på och bakar så det finns något att bjuda på när det kommer gäster som vill se vår nya familjemedlem. Att baka och laga mat är två skilda saker. När man bakar gäller det verkligen att följa receptet och det finns inge plats för improvisation för då kan kakan bli platt. Vet inte vad jag föredrar, men eftersom både jag och sambon uppskattar god mat mer än kakor så lagar jag hellre mat. Oliver skulle nog däremot uppskatta om jag ändrade intresse. Han är ju inte överförtjust i att testa nya maträtter.


Snoddas: http://www.recepten.se/recept/mockarutor.html
Morotskaka: http://www.recepten.se/recept/morotskaka.html

Fläskfilé baconbus

Har du varit på middag hos oss någon gång så är chansen stor att du fick just det här. Nu var det dock ett tag sen vi gjorde det eftersom vi blev less på det, men ikväll så kör vi igen. Jag har tagit receptet från: http://www.matklubben.se/recept/flaeskfile_baconbus_14266.html ,men använder mig av dijonsenap och färska champinjoner istället.

För 4 personer.

600 g fläskfilé
3 tomater
1 pkt bacon
6 skivade champinjoner
2,5 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
Kalvfond
Riven ost
cayennepeppar


Bryn bacon och låt rinna av på papper, klipp dem i småbitar. Stek champinjonerna. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.

Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.

Vispa ur stekpannan med 2,5 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra och ta en nypa cayenne om du vill ha lite sting i. Rör ner bacon i såsen.

Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen och strö över den rivna osten. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg. Servera med bandspagetti och en stor grönsallad.


Gravida får faktiskt äta sushi!!

Idag har jag varit på MVC. Allt var bra förutom att järnvärdena inte var super bra. Så nu blir det mer kött, järnjuice och kanske lite blodpudding. Efteråt var jag och åt Sushi i mörby. Förutom att alla som vanligt glodde på mig så var hon i kassan tvungen att fråga om jag fick äta fisk. Ja jag får äta fisk sa jag, gravida MÅSTE äta fisk. Lagom irriterad, kändes som jag satt där med en cigarett i handen och en bira. För den som inte tror mig eller för mer info om vilka fisksorter man får äta hänvisar jag till livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/ Sist jag var gravid, 2006 var det helt annorlunda däremot. Då fanns det massa fisksorter som var svartlistade, med i princip en döskalle på. Vågade knappt äta fisk alls, så livsmedelsverket insåg antagligen att det var farligare att kvinnor inte vågade äta fisk och ändrade reglerna.

Gör man sushi själv eller ceviche så tänk på att fisken ska frysas minst 2-3 dagar innan!

Pasta med fläskfilé och champinjoner

1 fläskfilé
5 vitlöksklyftor
6 färska champinjoner
2,5dl grädde
1 lök
2-3 msk kalvfond
kinesisk soja
torkad basilika

eventuellt:
bacon

1. Hacka vitlök och gul lök och bryn i en stekpanna.
2. Ta ur löken och stek fläskfilén i tunna små skivor.
3. Tillsätt de skivade champinjonerna
4. Blanda ned löken och tillsätt grädde.
5. Smaksätt med kalvfond och soja.
6. Krydda med basilika, svartpeppar och salt.
7. Servera med pasta och toppa eventuellt med knaperstekt bacon.


Gino

En superenkel efterrätt som är mycket god. Detta är ett recept som jag snott från våra vänner, loh. Jag är inte så duktig på efterrätter och att baka, men detta klarar tom jag. Det här är grundreceptet, som kommer från 70-talet, men man kan variera frukterna efter säsongen.


bananer
kiwifrukter
jordgubbar
200 g vit choklad
god vaniljglass till servering


Tips på andra frukter:
hallon, äpple, mandarin, mango, apelsin

Skiva frukterna och lägg i en ugnsform.

Riv eller hacka den vita chokladen och strö över frukterna.

Ställ in i ugnen på grill och 250 grader.

Gratinera till chokladen har fått lite färg, ca 5 minuter.

Enchiladas

Det här bjöd vi på i fredags. Tommy var inte så sugen på tacos, så detta gav en liten variation. Till förrätt körde vi chilimarinerade räkor och till efterrätt serverades Gino. Hade gjort en egen gucamole som vi serverade till maten.

500 g nötfärs
1 msk olja
1 påse tacokryddmix
1 ½ dl vatten
2-3 tomater
1 rödlök
1 liten burk majs
8 tortillabröd
2 dl riven lagrad ost
chunky salsa

Till serveringen
2 dl gräddfil
resten av chunky salsan
guacamole
sallad

  1. Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna.
  2. Tillsätt tacokryddor och vatten.
  3. Låt puttra tills nästan all vätska kokat in.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Skölj och tärna tomaterna.
  6. Skala och finhacka löken.
  7. Låt majsen rinna av.
  8. Blanda färsen med tomater, lök och majs.
  9. Fyll tortillabröden med röran och rulla ihop. Lägg i en ungsfast form.
  10. Bred på lite chunky salsa och strö över osten.
  11. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
  12. Servera enchiladasen med chunky salsa, kall gräddfil, guacamole och en sallad.

bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...