Kycklingburgare

Idag var jag sugen på Max men eftersom vi hade kyckingfärs så provad jag att göra en Delifresh kycklingburgare själv. Det blev riktigt bra! nästan identisk med orginalet.

Hemmagjord kycklingburgare
Hemmagjord kycklingburgare med Friscobröd

400g kycklingfärs
1/2 msk vitlökspulver
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk chilipulver
1/2 msk svartpeppar
1 tsk salt

Dressing
200g Kesella
2 msk persilja
2msk gräslök
2 msk basilika
salt och peppar

Serveras med sallad, gurka och tomat och Friscobröd


Ugnsbakad spätta

Detta recept blev en hit! Fisk är en av få rätter som går hem hos båda barnen. Minsta killen har knappt fått tänder så fisk är lätt att mosa. Stora killen tycker inte heller om segt kött.  Rödspätta smakar inte så mycket så därför är kryddorna och tillbehören desto viktigare. Det var spännande med pinjenötter till fisk. Även dressingen var väldigt god, jag hade ingen aning om att citron och parmesan passar så bra ihop.
Spätta med parmesan, pinjenötter och schalottenlök
4 st portionsspättor
örter (ex. gräslök, basilika)
1 st schalottenlök
1 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
4 msk smör

blandad sallad

Dressing:
parmesan
citronsaft
olja

1. Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka schalottenlök och örterna. Blanda med parmesanost och pinjenötter i en skål.

2. Flå spättan och kryssa den tjockaste sidan (skär ett snitt) och lägg den i ett ugnssäkert fat. Lägg lökblandningen i ett tjockt lager över fisken. Ställ in fisken i varm ugn i cirka 20 min.

3. Gör dressingen: Blanda parmesanost, citronsaft och olja efter smak.

4. Servera fisken med sallad och dressingen samt kokt potatis.


Biff rydberg

Igår så blev jag klar med mitt examensarbete som jag skrivit på i 1,5 år. Någonstanns mitt i mitt panikpluggande så lärde sig Alvin att gå. Han har gått utefter möbler nu i 3 månader men igår släppte han taget :). Detta ville jag fira med lite oxfilé, men när jag väl skickat in arbetet till min examinator kom jag på att jag var super hungrig för jag hade varken ätit frukost eller lunch och det var middagsdags. Jag ringde därför min sambo med lågt blodsocker och skrek att han skulle köpa hem pizza istället ;). Det fick bli Biff Rydberg till lunch idag istället. Var tvungen att dricka ett glas vin för bildens skulle också. Min sambo valde detta vin för den fina flaskan, Vedré heter det och kostar 99kr. Det godaste vin jag druckit hittills, smakar nästan som saft. Det jobbiga är att jag vill gå i affärer men min sambo vill inte följa med och jag är inte körbar själv. Så nu måste jag övertala honom ;)

Biff rydberg med dijon och äggula

700 gram 
10 st 
3 st 
4 st 
0,5 dl 
1 dl 
3 tsk 

1. Tärna potatisen fint och spola med kallt vatten för att dra ur stärkelserna. Finhacka löken och persiljan samt skär köttet i lagom stora kuber.

2. Häll av vattnet från potatisen i ett durkslag och råstek potatisen gyllenbrun i en panna, salta och peppra.

3. Fräs löken med potatisen och stek köttet i en annan het stekpanna, salta och peppra.

5. Blanda creme fraiche med en klick dijonsenap så att smaken blir lagom mild

Lägg upp på i små grupper på varma tallrikar, lök, kött och potatis separat. Garnera med persilja, en äggula i sitt skal och senapsröran.



Grundrecept på potatissallad

Enkelt men gott recept på potatissallad. Jag brukar ha i ett äpple men det går säkert att pröva ännu mer spännande saker.

Hemmagjord potatissallad och rostbiff
Potatissallad med hemmagjord rostbiff

800g potatis
2 dl gräddfil
1dl majonäs
1/2 hackad lök
salt
svartpeppar

Eventuellt:
1 äpple
1 msk dijonsenap
hackad gräslök

1. Börja med att skala potatisen.
2. Koka potatisen.
3. Spola av potatisen och låt svalna.
4. När potatisen är kall hackar du dem i varfri storlek.
5. Blanda potatisen med gräddfil, lök och majonäs. Salta och peppra.
6. Låt den gärna stå svalt ett tag innan det är dags för servering.

Romsås

Romsås med dill och rödlök

1 burk röd caviar (80g stenbitsrom)
2,5 dl Creme Fraiche
1 msk hackad dill
1/2 hackad lök

Blanda samman alla ingredienser och låt stå svalt innan servering.

Langos

Det är superenkelt att göra Langos i fritösen har jag upptäckt. Dock är jag lite dålig på att spara gammal potatis, men märkte ingen större skillnad när jag provade att göra langos utan potatis.

Langos med stenbitsrom, röd lök och gräddfil
12,5 g jäst(1/4 paket)
1,5 dl ljummet vatten
1 kokt potatis(kall ca 90 g)
3,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

olja till friteringen

Fyllning 1:


svart/röd kaviar eller Stenbitsrom
Rödlök
Gräddfil

Fyllning 2:


Räkor
Riven ost
Vitlök (olja)
Gräddfil

Fyllning 3:

(efterrätt)
Vispgrädde
Sylt

1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 6delar. Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
4. Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. Friterar du i pannan så får du vända på dem, ca 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden.
Låt svalna på galler med hushållspapper under.
5. Ta eventuellt en vitlöksklyfta och stryk den över bröden eller planda ned en pressad vitlöksklyfta i lite olja och pensla på bröden.


Gräddig pasta med kycklingfilé och persilja

Kycklingfilé med champinjoner och purjolök i gräddig sås
3-4 pers

3 kycklingfiléer 
4 färska champinjoner
1 halv purjolök eller 1 knipplök
1 gul lök
1 klyfta vitlök 
3 dl vispgrädde
2 tsk ljus soja 
2 msk vitvins vinäger
1/2 dl hackad persilja
salt och nymalen svartpeppar
riven parmesanost

  • Sätt på vatten till pastan och börja koka den. Skär under tiden filén i strimlor.
  • Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  • Bryn köttet i olivolja i en panna.
  • Tillsätt svamp och lök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Rör vinäger, grädde och soja i pannan och låt puttra. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och tillsätt basilika eller persilja.
  • Blanda med pastan. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du pastasåsen om du vill ha en tunnare pastasås.
  • Servera med riven parmesan.

  • Björnburgare

    Ikväll kom vi hem från Ljungdalen. Igår kväll var vi och åt på Helags pensionat. De har en väldigt spännande meny med vilt, där björnburgaren är den mest speciella. Nu fanns det bara 3 burgare kvar som grabbarna var snabba att paxa, men jag fick i alla fall smaka en mycket god tugga. För min del vart det renburgare som var minst lika god, antagligen den godaste burgare jag ätit.

    bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...