Plommonspäckad fläskkarre med söt sås

Igår var Tommy och köpte ett nytt vrak till bil tillsammans med en kompis. När de kom hem bjöd jag dem på lunch. Som vanligt drog det ut på tiden innan de kom, men eftersom fläskkarren var på 2kg så tog matlagningen också sin tid, ca 1,5 timme bara för steken.


1 kg  fläskkarré 
250 g  torkade katrinplommon
1,5 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar
1 tsk  ingefära, mald 
2 msk  smör 
1 st  gul lök, skalad och delad i fyra klyftor 
1 st  morot, skalad och skuren i bitar 
4 st  vitlöksklyftor, oskalade
1 dl rödvin
0,5 dl  rödvinsvin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 st  lagerblad 
1 tsk  timjan 
1 msk  tomatpuré 
0,5 dl  japansk soja 
2 msk  vetemjöl, + 1/2 dl vatten till redning 
1 nypa  cayennepeppar 


1. Ta bort ev nät på karrén. Stick med en lång kniv massa hål och tryck in plommonen.
2. Salta, peppra och gnid in köttet med ingefära. Bryn ett par matskedar smör i en stekgryta och bryn karrén väl runt om. Tillsätt lök, morot och vitlök och låt bryna med.
3. Tillsätt vinägern och rödvinet och koka in det till hälften. Tillsätt vatten, precis så att botten täcks och häll i resterande katrinplommon, lagerblad, tim­jan och tomatpuré.
4. Bräsera under lock tills köttet är färdigt 45–60 min. Köttet ska vara genomstekt, 80-85° innertemperatur. Fyll på med mera vatten efter hand som det kokar bort.
6. När köttet är färdigt, linda in det i aluminiumfolie och håll varmt.
7. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och smaka av med soja, salt och cayennepeppar. Red med vetemjöl utrört i lite vatten. Såsen ska vara simmig, men inte tjock.
8. Servera gärna med kroketter.


Rostbiff

Ikväll har vi ätit hemmagjord rostbiff. Det är enkelt att göra och betydligt billigare än att köpa färdiggjord. Dock krävs det lite planering eftserom den ska vara inne i ugnen i en timme. När rostbiffen är nylagad kan man äta den varm med till exempel potatisgratäng. Sedan har man kallskuren mat i flera dagar.

1kg Rostbiff
Tacokryddor

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rulla rostbiffen i kryddorna.
3. Sätt in den i ugnen i ca en timme (för 1 kg rostbiff), eller till innertemperaturen är 60 grader.
4. Ta bort nätet och skär i skivor. Det är enklare att skära tunna skivor när köttet är kallt.

Rosmarinrösti

2-3 pers

6 potatisar
1 gul lök
1 ägg
1/2 tsk rosmarin
salt

1. Riv potatisarna på ett rivjärn.
2. Riv eller finhacka löken.
3. Rör samman allt.
4. Ta en näve och pressa ut överflödig vätska. Forma sedan till runda biffar.
5. Stek på medelhög värme cirka 5 minuter.

Kalvstek med rosmarin och chili

Igår gjorde jag en kalvstek så nu har vi mat i flera dagar. Till kalvsteken gjorde jag Tommys rosmarinrösti och gräddsås. Eftersom jag inte kunde hitta ugnstermometern fick jag chansa på tiden, men det blev bra ändå. Till en stek på 1.2 kg tog det 1 h och 10 minuter.

1 kg  kalvstek, benfri, gärna i nät 
salt 
peppar

Marinad 
2 msk  honung 
2 msk  balsamvinäger
2 msk  japansk soja 
0,5 st  röd chili
2 msk  olivolja 
0,5 tsk  rosmarin
1 tsk  citronskal 


1. Finhacka chilin och riv citronen. Rör ihop marinaden.
2. Marinera steken i några timmar.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken i en stekpanna så den får färg.
4. Lägg steken i en ugnsform och stoppa i en ugnstermometer.
5. När steken har en innertemperatur på 65 grader är den färdig. Den ska då ha en rosa färg innuti. Detta tar 1-1.5 timmar beroende på storleken.


Skagenröra

1 kg räkor (med skal)
2 msk dill (hackad)
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt (½-1 tsk)
1 krm svartpeppar 
2 tsk pressad citron (1-2 tsk)
2 msk rödlök (finhackad)

Hemlagad majonäs

Idag tänkte jag göra en lätt lunch, bakpotatis och skagenröra. Det visade sig dock att det inte fanns så mycket skagenröra kvar. Därför bestämde jag mig för att göra en egen. När jag stod och rörde ihop röran så insåg jag att vi inte hade någon majonäs. Spanade därför på internet om jag kunde ersätta den med något eftersom jag inte hade någon aning om att det var ganska lätt att göra egen majonös. Här kommer båda recepten:

1 äggula
2dl matolja (ex solorsolja, rapsolja)
1/2 msk fransk senap
salt och peppar

1. Rör samman äggulan, fransk senap och kryddor.
2. Vispa ner oljan droppvis. Var försiktig i början så det inte skär sig!


Bönenchiladas

Igår var det tacofredag och Tommy stod för matlagningen. Han bjöd på enchiladas(http://christinasrecept.blogg.se/2010/february/enchiladas.html), med den enkla skillnaden att han hade i vita bönor. Heniz har en serie med mexikanska bönor, så kallade Mean Beanz och som passar utmärkt till tacos. Han gjode också en sås áv tacosås och grädde som han hällde över enchiladan och gratinerade sen i ugnen.

Kycklingkebab med tacosås

Här kommer mitt kanske enklaste "recept", om man ens kan kalla det för recept. Inspirationen kommer från ett oväntat ställe, nämligen min gymnasieskola. detta käkar jag ofta till lunch, men det verkar inte vara så många som känner till att det finns. Idag blir det dock något helt annat till lunch, nämligen schnitzel med ansjovis, kapris och citron.


Guldfågelns kycklingkebab (fryst)
tacosås
Ris
ev jalapeno


Guacamole

Äntligen sover barnen så nu ska vi se på "luftslottet som sprängdes". Jag har fixat gacamole som vi ska äta till chilitortillas.

2 avocados
1 spansk chilipeppar
1/2 msk spiskummin
1/2 msk pressad lime
2 vitlöksklyftor


1. Mosa avocadona med en gaffel.
2. Finhacka chilipepparen. Det starka sitter i fröna så välj själv hur starkt/hur många frön du vill ta med.
3. Pressa vitlöken och ha ned resten av kryddorna.
4. Pressa limen. (limen gör att det tar längre tid för guacamolen att bli brun)


Spiskummin kanske inte alla är vana att använda men det är en av huvudingridienserna i tacokrydda.

Kyckling Provencale

De senaste veckorna har inte det blivit så mycket matlagning för min del. För två veckor sedan fick vi nämligen tillökning i familjen. Min sambo har därför stått för mycket av matlagningen medan jag stått för maten till vår lillkille. Nu är dock pappaledigheten slut så nu gäller det att hitta nya vardagsrutiner.

Igår bjöd jag våra gäster på Kyckling Provencale. Jag hittade ett recept i hemmets journal (http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=2198), men jag har använt mig av filé istället för en hel kyckling.

 

Det här behövs för ca 4 port:
4 kycklingfiléer
Örtsmör:
4 msk smör eller margarin, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta
1/2 pressad citronsaft
2 krm salt
1 krm peppar
ca 1/2 paket djupfrysta örtkryddor provencale
ca 10-12 medelstora potatisar
1/2-1 tsk salt
Tomater provencale:
4 fasta tomater
2 msk smör eller margarin
1-2 pressade vitlöksklyftor
3 msk finhackad
persilja
2 msk ströbröd
Ugn: 225°
Varmluft 200°

1. Tina kycklingen om den är djupfryst.
2. Rör samman matfettet till örtsmör med pressad vitlök, citronsaft, salt, peppar och örtkryddor.
3. Fördela örtsmöret jämnt över kycklingen och lägg kycklingarna i smord eldfast form.
4. Skala potatisen och skär skåror i dem men inte helt igenom. Lägg potatisarna runtom kycklingen. Salta. Ringla över lite flytande matfett.
5. Ställ in formen mitt i ugnen och stek allt ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttsaften är helt genomskinlig vid kycklinglåret. Pensla några gånger under stektiden.
6. Halvera tomaterna. Rör samman matfettet med pressad vitlök, hackad persilja och ströbröd. Fördela det på tomathalvorna.
7. Ställ tomathalvorna bredvid potatisen när ca 15 minuter återstår av stektiden.
 




bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...