Lime och chilimarinerade räkor på frasiga tortillas

Detta är en god förrätt, kanske på nyårsafton? Detta recept kommer från boken "Laga Lätt Mexikanskt" av Marlena Spieler.


Chili och limemarinerade räkor

Ingredienser

500 g räkor
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk mald spiskummin
3-4 vitlöksklyftor
1 lime
2 tomater
1 avokado
2,5 dl gräddfil
3 majstortillas
salt


1. Skala räkorna och lägg i en skål.
2. Pressa över lime och häll i den hackade vitlöken och tomaterna. Tillsätt chilipulver och spiskummin.
3. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
4. Hacka avokadon strax innan servering och rör försiktigt ner den.
5. Gör triangelsnittar av majstortilliasen. Ha olivolja i en stekpanna och bryn trianglarna på medelhög värme.
6. Lägg blandningen på trianglarna och klicka på lite gräddfil.
7. Toppa med lite chilipulver.


Parmesanfyllda kalvjärpar med ratatouille

Ratatouille, snart har jag lärt mig stava till detta svåra ord ;). Jag har velat prova att göra ratatouille enda sedan jag såg filmen Ratatouille. Det blev mycket lyckat!
Paremsanfylld kalvfärsjärpar med ratatouille 
Jag har fått nya tallrikar av min sambo i julklapp. New Wave från Villeroy and Boch

Kalvfärsjärpar


400 g kalvfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 st ägg, gulorna 
2 dl vispgrädde
2 msk smör, till stekning
parmesanost

Ratatouille


1 röda paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1/2 zuccini
1/2 auberginer
300 g krossade tomater
250g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
10-15 steklökar
0,5 dl halvtorr sherry
2 tsk persillade
olivolja

1. Ratatouille: Skala lök och vitlök. Skala löken, hacka vitlöken och skär resten av grönsakerna i ca 2 cm stora bitar.
2. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek lök och vitlök någon minut. Lägg över i en gryta eller kastrull. Stek därefter aubergine och squash i olja och till sist paprikan och lägg allt efter hand i grytan. Häll över tomater och kryddor och smaksätt med sherry. Låt koka under lock ca 15 min. Rör om då och då.
3. Kalvjärpar: Blanda kalvfärsen med salt, peppar och äggulor. Rör ner grädden.
4. Dela upp färsen i 8 delar. Skölj händerna i kallt vatten. Platta till en bit färs i den blöta handen. Lägg en bit ost på mitten och forma färsen till en oval järpe runt om osten. Gör likadant med resten av färsen.
5. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna, sänk värmen och stek hälften av järparna runt om på knappt medelgod värme 5-7 min.
Lägg över i en gryta eller form och håll varmt. Fortsätt med resten av järparna.
6. Servera järparna med ratatouille och nykokt färskpotatis.

Snabb Saffranspannkaka

Vi brukar ju fira jul med en gotlänning, men inte i år, men en sån god rätt blev ju snabbt en tradition på julbordet. Salmbärssylt verkar vara svårt att få tag på här i Stockholm så vi körde med jordgubbssyllt.

4-6 personer

2dl kokt risgrynsgröt
1msk vanlijsocker
1 msk socker
60g hackad sötmandel
0,25g saffran (1/2 paket)

1. Häll gröten i en bunke. Rör ned saffran, hackad mandel, socker och vaniljsocker.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Häll smeten i en bakplåtsklädd ugnsform (ca 30x20 cm) eller i 4-6 små portionsskålar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca30 minuter. Servera ljummen med sylt och lättvispad grädde.


Maderiasås

I'm all about the souce! Idag blev det entrecote med parmesanmos och maderiasås. Trots att det har kommit massor med färdiga såser i butikerna känns det som att det mest är olika varianter på bearnaisesås. på båten till Riga vart jag serverad madeirasås till oxfilén och tyckte det var ett spännande alternativ. Titta gärna på mina andra såser, en annan favorit är Rödinssås med chili och kakao.

Detta recept kommer från ICA:



Maderiasås med parmesanmos
Kan lova att jag hällde på tre gånger så mycket sås efter bilden var tagen. ;)

4 portioner


Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk olja
2 msk socker
1 dl balsamvinäger
1 dl madeira
2 msk kalvfond (konc på flaska)
2 dl vatten
1½ msk maizenaredning (för mörka såser)

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs i olja i en vid panna.

Tillsätt socker och låt karamellisera, dvs låt sockret smälta och få en ljusbrun färg.

Tillsätt balsamvinäger och madeira. Var försiktig, det kan sprätta. Låt koka ihop någon minut.

Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Sila såsen och red med maizena.


bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...