Burgundisk gryta (Boeuf Bourguignon)

De senaste veckorna har jag haft mycket att göra i skolan eftersom jag har bestämt mig för att ta examen nu i vår. Min sambo är ledig på måndagar och får därför laga mer mat hemma. Hans specialitet är burgundisk gryta och här kommer hans recept.

Burgundisk gryta med syltlökar

Ingrediender


1 kg grytbitar (av nöt, tex högrev, nötstek eller fransyska)

2 msk smör (extra till stekning)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
2dl vatten
½ (à 75 cl) flaska rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
1 morot
salt
ev. 1 tsk timjan
nymalen peppar
lagerblad

1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill ställa grytan i ugnen. Det går också att koka på plattan.

2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.

3. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Ha i timjan och salta och peppra generöst.

4. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.Strö över mjölet och blanda väl.

5. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.

6. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar och grovhacka vitlöken. Stek bacon, champinjoner och vitlök tillsammans.

7. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om.

8. Sätt in grytan i ugnen och låt koka i ca Låt koka ca 1 ½ timme eller tills köttet är mört.

9. Servera med potatismos eller kokt potatis.


bloglovin Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...