Stekta trattkantareller
4 pers:
4 nypor trattkantareller
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar
1. Börja med att rensa svampen. Titta så att det är ett rör genom svampens fot, då bör du ha trattkantareller eller möjligtvis trumpetsvamp.
2. Stek svampen i smör tillsammans med lök och vitlök.
3. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på grädden.
4. Låt grädden sjunka in och servera på till exempel formbröd.
Kycklingfilé i ugn à la Provencale med hasselbackspotatis
4 pers
<1 timme
4 kycklingfiléer
Örtsmör
4 msk smör eller margarin
Hasselbackspotatis
ströbrödca 12 potatisar
4 msk smör eller margarin
1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft ca 200 grader).Tina kycklingen om den är djupfryst och skär små skåror på ovansidan av kycklingfiléerna, så örtsmöret kan rinna ned.
6. Ta ut maten ur ugnen och strö över ströbröd på potatisen och kycklingen.
7. Sätt in i ugnen i ytterligare ca 20 min eller tills potatisen är mjuk och köttsaften är helt genomskinlig.
Asiatiska kycklingspett med sambal och ingefära
Jag brukar blanda sweet chilisåsen med lite crème fraiche och en vitlöksklyfta.
4 pers
grillspett
600 g kycklingfiléer
2 msk riven färsk ingefära eller
1 tsk ingefära
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
Salt och vitpeppar
1. Skär kycklingfilén i bitar.
2. Lägg kycklingen i en skål med ingefära, olja och sambal.
3. Låt marinera så länge du har tid, gärna i kylen över natten.
4. Sätt ugn på 225 grader och stek genom i cirka 20 minuter. Du kan också grilla dem i ca 10 minuter runt om.
5. Servera kycklingspetten varma eller kalla med till exempel ris och sweet chilisås eller limesås
Kreolsk fläskfilégryta
700 gr fläskfilé
2-4 kabanosser eller annan valfri kryddig korv
1 röda paprikor
1/2 burk syltlök
1 liten burk cornichons eller ättiksgurka
1-2 dl svarta oliver
vitlöksklyfta/klyftor efter behag
smör
salt
svartpeppar
1/2 tsk mejram
1/2 tsk paprikapulver
vetemjöl att reda av med
3 dl matlagningsgrädde
1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor som du bultar ut lite lätt. Skär korven i skivor.
2. Strimla paprikan. Sila av syltlök, gurka och oliver.
3. Fräs snabbt upp korven i en gryta. Ta upp den.
4. Bryn fläskfilén, salta och peppra. Pressa ner vitlök och pudra över mjölet.
5. Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver. Häll på grädden.
6. Låt puttra svagt i ca fem minuter. Smaka av med mejram och paprikapulver.
7. Servera met till exempel ris eller kokt potatis.
Kycklingfilé med bambuskott
600 g kycklingfilé
1 burk bambuskott skivade
1 burk champinjoner skivade
1-2 st vitlöksklyftor
2 msk färsk ingefära
2 msk oystersås
1 msk pressad citron
2 msk soja (1 msk mushroom soja 1 msk japansk soja)
1 hönsbuljong
1/2-1 tsk sambal oelek
2,5 msk majsena
Gör så här:
1. Bryn kycklingfilén i en panna.
2. Skala och riv ingefära och pressa vitlök över kycklingen.
3. Häll över ostronsåsen.
4. Tillsätt bambuskott och champinjonerna.
5. Koka upp vatten och tillsätt hönsbuljong. Häll över kycklingen.
6. Smaksätt med soja, citron och sambal olek och koka upp.
7. Red såsen med majsena utspädd i kallt vatten.
Spagetti med basilika- och vitlökssås
1 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2,5dl grädde
2-4 färska champinjoner
basilika
1 msk kalvfond
kinesisk soya
spagetti
1. Koka upp vatten och laga spagettin enligt anvisning. Stek också baconet,
2. Börja med att hacka löken och vitlöken och fräsa dem tillsammans i en stekpanna.
3. Rör ned de hackade champinjonerna.
4. Tillsätt grädde kalvfond och basilika.
5. Häll i några droppar soya tills såsen får en tilltalande färg.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Rör ned såsen i spagettin.
8. Servera med bacon till.
Kalvfärsbiffar med dijoncreme
500 g kalvfärs
2 msk hackade färska örter, tex. basilika, persilja, timjan, oregano
1 tsk salt
½ krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 dl vispgrädde
SÅS:
2 dl créme fraiche
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Blanda alla ingredienser till kalvfärsbiffarna. Forma till biffar och stek dem i smör i ca 5 minuter på varje sida.
Blanda créme fraiche och senap och smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med dijonsåsen och till exempel kokt potatis.
Laxtartar
6-8 stycken
200 g laxfilé
1 st liten rödlök
1/2 st finhackad chili
0,5 st lime
1tsk salt
1/2 kruka koriander
1 dl matlagningsyoughurt
1 st avocado
1 kvist dill
1.Börja med såsen: Kör dill, koriander och vatten i en mixer. Blanda med yoghurt och limesaft. Smaka av med lite salt och peppar.
2. Skär laxen och avocadoni små kuber, hacka chili (ta bort kärnorna om du vill få mindre hetta), dill, koriander och schalottenlök. Blanda allt i en bunke, häll på saften från limefrukterna samt en skvätt olivolja. Salta och peppra. Ställ in i kylskåpet.
3. Ta ut rundlar av det vita brödet med hjälp av ett dricksglas. Stek bröden i smör tills de har fått lite färg.
4. Lägg bröden på portionsfat. Skeda laxblandningen ovanpå och dekorera med koriander eller lime.
Baconbus - Gratinerad fläskfilé
600 gram fläskfilé
2 st tomater
1 paket bacon
3 st färska champinjoner
3 dl grädde
2 msk dijon senap
1 st vitlöksklyfta
2 msk konc. kalvfond
3 dl riven ost
ev cayennepeppar
1. Klipp baconet i småbitar och bryn dem i en stekpanna. Stek champinjonerna.
2. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.
3. Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.
4. Vispa ur stekpannan med 3 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra och ta en nypa cayenne om du vill ha lite sting i. Rör ner bacon i såsen
5. Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen och strö över den rivna osten. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg.
6. Servera med pasta.
Teriyakimarinerade kycklingspett
Såsen vart inte så kladdig eftersom kycklingbitarna var halvfrusna och när de tinade så späddes såsen ut :(
0,5 dl socker
3 dl ljus japansk soja
0,5 dl mirin
1 msk maizena + 0,5 dl vatten
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
sesamfrön
1.Blanda socker och soja samt ev. risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
2.Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
3.Smaka av teriaykisåsen med salt och peppar.
4.Teriyakisåsen eller marinaden är klar att användas. Ska du marinera så låter du teriyakisåsen svalna först.
Limesås
1 lime (skal+saft)
2,5 dl turkisk yoghurt
1/2 msk honung
salt och peppar
1. Skölj av limen och riv av skalet och pressa ut safter efter.
2. Blanda ned resten av ingredienserna.
3. Serveras kall. Gott till grillat!
Tequilamarinerade kycklinglår
1 kg kycklinglår (kycklingvingar eller klubbor)
6 pressade vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 pressad apelsin
2 msk tequila
1 msk chilipulver
1 msk chipotlepasta (Santa Maria)
2 msk olja
1 tsk socker
1 krm mald kryddpeppar
1 krm mald kanel
1 krm mald spiskummin
1 krm torkad oregano
1. Rör samman alla ingredienserna i en skål och lägg ner kyklinglåreren.
2. Låt stå i några timmar, gärna över natten.
3. Grilla kycklingen. Kontrollera om den är klar med en potatissticka. Kycklingen är klar då vätskan är klar.
4. Servera med till exempel limesås och ris.
Pasta med biff och cognacsås
Pastahjul med konjaksås och kantareller.
Ingredienser
300 g biff (oxfilé, fläskfilé, entrecote)200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 dl vispgrädde
2 tsk soja
2 tsk cognac
1 msk kalvbuljong
salt och nymalen svartpeppar
1 msk stekmargarin
1 msk olivolja
parmesanost
1. Stek svampen tillsammans med lök och vitlök i lite margarin.
2. Skär under tiden köttet i strimlor och sätt på en kastrull med valfri pasta.
3. Lägg svampröran åt sidan och hetta upp olja i stekpannan.
4. Stek kötet snabbt på hög värme.
5. Tillsätt vispgrädde, soja, kalvbuljong och cognac samt svampröran.
6. Rör ned allt i pastan och servera med riven parmesanost.
Helstekt kalvfilé
Ingredienser
1. Sätt ugnen på 150°.2. Salta och peppra kalvfilén och bryn den sedan på hög värme i en stekpanna.
3. Stick i en kötttermometer i den tjockare delen av filén och stek i den nedre delen av ugnen.
4. Vid 60 grader tycker jag den är klar, då är den ganska röd i den tjockare delen dock. Vid 65° ska den vara mer rosa.
5. Om du inte ska äta den direkt, lägg den i folié. Tänk dock på att innertemperaturen då stiger ett par grader till.
6. Servera med tillexempel klyftpotatis och rödvinssås med kakao.
Wallenbergare
Ingredienser
400g kalvfärs (helst från kalvinnanlår), absolut fritt från senor och fett
4 st äggulor
4dl vispgrädde
1.5tsksalt
1 krm vitpeppar
2 skivor vitt bröd
smör till stekning
1. Blanda färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning. Låt sedan färsen vila kallt en stund.
2. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
3. Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut till fem stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
4. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
5. Lägg upp Wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterliggare en smörklick och häll det över Wallenbergarna.
6. Servera med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.