Tapenade


Grillad fläskfilé med tapenade, mozzarella och torkade tomater
300 g urkärnade, svarta oliver
50 g sardellfiléer (en liten burk)
1 msk kapris
10 färska basilikablad
1 dl olivolja
1 tsk pressad citron
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1.Mixa oliver, sardeller, kapris och basilikablad.
2.Häll ner oljan i en fin stråle. Krydda med salt och svartpeppar. Häll ut röran ur mixern.
3.Pressa ner vitlöksklyftorna
Älgens kantarellgömmor på västerbottenkaka

Ingredienser
500 g älgfärs
1 gul lök
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
Svampkryddad färskost:
100 g färskost200 g färsk svamp
1 vitlöksklyfta
Västerbottenkaka
10–12 rivna potatisar
1 riven gul lök
1 förpackning riven Västerbottenost
salt och peppar efter smak flytande smör- och rapsolja
Sätt ugnen på 200°.(tänk på att två formar ska in, så har du en liten ugn bör du köra på varmluft). Riv/hacka löken och riv potatis. Varva potatis, lök, ost, salt och peppar och lite smör i en springform. Ska vara i ugnen i ca 45 min, men sätt timern på 30 min.
Stöt enbären fint i mortel och skala och hacka löken fint. Fräs löken i smör tillsammans med enbär och rosmarin. Slå mjölken över ströbrödet och låt det svälla en stund, rör sedan ner lökblandningen och ägget. Blanda ner färsen och krydda med salt och peppar.
Hacka svampen fint och fräs den i smör. Skala och riv ner vitlöken i svampen. Rör ner svamphacket i färskosten. Forma 4 stora biffar av älgfärsen, gör en ficka i varje biff och fyll med svampblandningen. Täpp sedan igen hålet med lite av färsen. Tänk på att spara några msk sås.
Bryn biffarna vackert i smör och lägg dem i en ugnssäker form. När det är ca 10-15 min kvar på potatisen, sätt in biffarna.
Servera resten av svampblandningen som sås.
Kalvfärsbiffar med fänkålssallad

Ingredienser
1 fänkål, ca 250 g
½ tsk socker
2 krm salt
1 dl créme fraiche
1 citron
4 msk kapris, ca 1 burk á 100g
½ gul lök
400 g kalvfärs
½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 msk smör
1 msk olivolja
Koka potatisen i saltat vatten. Ansa fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering) havlera och skär bort rotstocken, strimla fänkålen fint.
Blanda fänkål, socker, salt och créme fraiche.
Skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och tillsätt det till fänkålssalladen.
Finhacka 2 msk kapris. Skala och finriv löken. Blanda kapris och lök med färsen, salta och peppra. Forma till 8 biffar.
Stek biffarna i smör ca 5 minuter på medelvärme.
Lägg upp på 4 tallrikar med potatis och fänkålssallad.
Strössla över 2 msk kapris och ringla över oljan.
Örtbakad sejfilé med saffranscreme och potatiskross

Ingredienser
ca 4 pers600 gram sejfilé
100 gram blandade örter (exempelvis basilika, dill, gräslök och persilja)
2 msk dijonsenap
4 msk olivolja
Potatiskross
800 gram potatis
100 gram soltorkade tomater
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Chilisaffranscrème
2 msk konc. fiskfond
0.5 gul lök
1 chili
2 dl crème fraiche
0.5 gram saffran
1 msk smör
1 dl vitt vin
salt och vitpeppar
1. Mixa örterna med olivoljan och senapen. Bred salsa verden på fisken och baka i ugn, 150°C i ca 10 min.
2. Koka potatisen och krossa grovt med hjälp av en visp. Skär ner tomater och tillsätt olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Fräs chilin och löken i smöret. Tillsätt vinet och fiskfonden och koka ihop något. Häll därefter i crème fraîche och saffran.
4. Koka ner till krämig konsistens, sila och smaka av med salt och vitpeppar.
5. Arrangera den krossade potatisen med fisken ovanpå. Ringla därefter såsen runt. Garnera gärna med färsk basilika och citronklyfta.
Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta

Denna fisksoppa/skaldjurssoppa gjorde jag med lax, tigerräkor, potatis, fänkål, purjolök och chili
Förslag på grönsaker:
Morot
Potatis
Fänkål
Sparris
Purjolök
Örter (ex basilika, dill, persilja)
Soppa:
ca 4 pers5dl Vatten
2,5dl Vitt vin
2,5 dl grädde
3 msk fiskfond (eller hummerfond)
1 pkt saffran
1 chili
1 vitlök
Exempel på fisk och skaldjur:
Laxfilé
Sejfilé
Gös
Torsk
Tigerräkor
Räkor
Musslor
1. Börja med att koka upp vattnet.
2. Tillsätt rotfrukter och grönsaker som behöver koka längst.
3. Efter ca 5 minuter, tillsätt resten av grönsakerna, salt, kryddor, vatten, fond, vin,och låt sjuda ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken och grädden.
5. Räkorna läggs i strax innan maten är klar.
6. Servera med en klick Aioli.
Swedish meatballs Recipe

500g (2 pounds) ground beef
1 dl (< 1/2 cup) bread crumb
1,5 dl (< 3/4 cup) milk
1,5 tsp salt
1/3 tsp black pepper
(1/3 tsp allspice)
2 tbsp chopped onion
1 egg
Brown sauce:
2 tbsp flour0,5dl cream
1 dl milk
1 tsp soya
3 dl meat sauce and water
or 3dl veal Stock (2 tbsp) and water
1.Combine bread crumbs and 3/4 cup milk in a large mixing bowl. Let the milk soak into the crumbs for about 5 minutes.
2. Add chopped onion, egg, salt and pepper and finally stir in the ground beef until well blended.
3.Wash your hands, so the meat doesn't stick to your fingers, and form into balls about 1 to 1 1/2 inches in diameter.
4. Put the meatballs in a frying pan and gently shake the pan occasionally.
5. Now it is time for the sauce. You can either make the souce in the fryin pan and use the meat sauce and water or you can use a saucepan with veal stock and water instead.
6. Stir flour with cold cream in a cup and add the milk.
7. Add this mixture to the pan and stir.
8. Add soya and continue boiling and stirring constantly, until sauce thickens.
9. Serve the meatballs with cooked potatoes and lingonberry jam.
Lingonberry jam is mostly used in Sweden but can be substituted with jelly from example cranberry or red currant.
Pepparsås med rött vin
Ingredienser
2 msk rosépeppar2 msk grönpeppar
2 msk svartpeppar
4 st schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 msk kalvfond och 3 dl vatten
1 tsk socker
1,5 dl grädde
1 dl rött vin
1 msk dijonsenap
1 msk kinesisk (mörk) soja
2 krm salt
- Mortla rosépeppar och grönpeppar. Krossa svartpepparen i en pepparkvarn-
- Hacka schalottenlöken fint.
- Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
- Tillsätt tomatpuren och pepparkornen. Fräs någon minut till.
- Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
- Häll på vatten samt kalvfond och låt koka ihop.
- Tillsätt grädden, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop.
- Smaka av pepparsåsen och tillsätt eventuellt lite salt.
- Sila eventuellt av pepparkornen och den hackade löken för en mildare smak.
Kräftröra

Ingredienser
1 liten burk kräftstjärtar i lake
2 dl creme fraiche
1/2 dl finhackad dill/gräslök
1 liten rödlök
1/2 dl majonnäs
röd kaviar eller stenbitsrom
1.Finhacka rödlöken och ta ur kräftorna ur laken.
2.Blanda samman med resten av ingridienserna och låt stå kallt innan servering.
3.Serveras förslagsvis på en brödbit, på avocado eller i krustader och toppa med lite rom.
Chicken green curry (kyckling med grön curry)
Ingredienser
4 pers
1. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor och stek i oljan.
2. När kycklingen fått stekyta, häll i vattenkastangerna, bambuskott och paprikan.
3. Häll direkt i kokosmjölk och resten av kryddorna.
4. Koka upp på medeltemperatur tills kycklingen är genomkokt, ca 10 minuter.
Rödvinsmarinerad rostbiff

Ingredienser
1 1/2 dl Olivolja; eller olja |
1 dl Rödvin |
1 tsk Salt |
1 nypa Svartpeppar |
1 dl Örter, färska, hackade (ex persilja, gräslök och basilika) |
2 Vitlöksklyftor, finhackade |
1. Stek rostbiffen hel i ugn i 125ºC tills innertemepraturen är 60 grader. Tar ca 1,5 timme för 1kg kött. OBS! inga kryddor än
2. Låt kallna och skär upp i tunna skivor.
3. Varva sedan marinad och skivor och ställ kallt för att dra minst 1
timme (det gör inget om den får stå ett dygn eller två)
Brittatårta

Smörade formen istället för att använda bakplåtspapper, vilket gjorde det svårt att få upp den hel
Sockerkaka
125 g smör1 dl socker
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Maräng
2 äggvitor 1 ¾ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 påse hackade hasselnötter eller flagad mandel
Fyllning
3 dl vispgrädde vinbär- Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.
- Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
- Rör i mjölet och till sist mjölken.
- Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm klädd med bakplåtspapper.
-
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
-
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
-
Strö över mandelspån eller de hackade hasselnötterna om du vill ha det.
-
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
-
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
-
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.
Guacamole

Ingredienser
2 st avocados
1/2 msk spiskummin
1/2 msk pressad lime
1 st spansk chilipeppar
2 st vitlöksklyftor
(gräddfil)
1. Mosa avocadona med en gaffel.
2. Finhacka chilipepparen. Det starka sitter i fröna så välj själv hur starkt/hur många frön du vill ta med.
3. Pressa vitlöken och ha ned resten av kryddorna.
4. Pressa ned limen
5. Vill man ha en rundare smak kan man blanda ned lite gräddfil
Avocadoröra med mango och koriander i bakad potatis
Jag äter ofta bakadpotatis, eftersom jag älskar det krispiga skalet. Oftast äter jag det med kräftröra eller skagenröra, men detta är ett spännande alternativ.
Jag var besatt av den här röran ett tag och åt den till nästan allt. Passar till räkor och lax och varför inte bakad potatis. Fungerar även till nachos!
Ingredienser
ca 4 pers
2 dl gräddfil
2 st avocado
1/2 st mango
1/2 st hackad röd lök
1/2 st chili
1 nypa hackad koriander
1. Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt innan servering.
2. Servera med till exempel räkor eller lax i till exempel en bakad potatis.
Biff med bambuskott

Marinad
1 msk japansk soja
3 äggvitor
½ tsk salt
1 msk maizena
1 msk vatten
1 msk olja
1 tsk riven ingefära
1 tsk vinäger eller citron
600 g nötkött (exempelvis entrecote, biff eller lövbiff) eller bogfläsk
1 burk bambuskott
1 burk champinjoner
1½ msk kinesisk soja
1 tsk salt
½ msk strösocker
3-4 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 tsk sambal oelek
ca 1 msk maizena.
- Vänd köttet i maizena.
- Vispa äggvitorna och rör ned i köttet.
- Blanda ned resten av ingredienserna till marinaden och låt stå minst 30 minuter men gärna över natten.
- Hetta upp olja i en wokpanna och stek köttet hastigt i 2-3 omgångar.
- Ta ur köttet och lägg åt sidan. Hetta upp ny olja i pannan.
- Häll i bambuskott och champinjoner.
- Häll i vatten och köttbulljongen, sojan och resten av kryddorna och koka upp.
- Blanda ut maizenan med lite kallt vatten och rör ned. Koka upp och tillsätt eventuellt mer vatten eller maizena för att få önskad konsistens.
- Rör tillsist ned köttet och smaka av med salt och peppar.
- Servera med jasminris.