Brittatårta
Brittatårta (även kallad Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Marängtårta, Margaretatårta, Herrgårdstårta). 
Smörade formen istället för att använda bakplåtspapper, vilket gjorde det svårt att få upp den hel
1 dl socker
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 äggvitor 1 ¾ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 påse hackade hasselnötter eller flagad mandel

Smörade formen istället för att använda bakplåtspapper, vilket gjorde det svårt att få upp den hel
Sockerkaka
125 g smör1 dl socker
2 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Maräng
2 äggvitor 1 ¾ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 påse hackade hasselnötter eller flagad mandel
Fyllning
3 dl vispgrädde vinbär- Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.
- Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
- Rör i mjölet och till sist mjölken.
- Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm klädd med bakplåtspapper.
-
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
-
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
-
Strö över mandelspån eller de hackade hasselnötterna om du vill ha det.
-
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
-
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
-
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.
Kommentarer
Postat av: Alva & Mila
Tack för receptet! SUPERBRA! :)
Postat av: Lovisa
Hur många pers räcker tårtan till?
Postat av: Christina
Jag tycker det är lite svårt att uppskatta men kanske 10-15 bitar i alla fall.
Trackback