Porterstek
Lite porterstek i helgen kanske? Jag har tidigare gjort denna stek på högrev, men denna gång gjorde jag det på nötstek. Högrev är nog egentligen bättre till grytbitar men tycker nästan det blev godare så eftersom den blev mörare. Lite svårt att skiva i snygga tunna skivor dock. Andra köttsorter som passar är fransyska och rostbiff. Ett annat recept jag brukar göra när jag har högrev/nötstek hemma är
burgundisk gryta (boeuf bourguignon)
Porter hittar man i mataffären (3,5%)
1 kg stek
•1 flaska (33 cl) porter
•0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
•0,75 dl soja
•7 st torkade enbär
•7 st hela svartpepparkorn
•2 tsk timjan
•2 st gula lökar
•3 st köttbuljongtärningar
•eller 4,5 msk flytande buljong
SÅS
•2 dl silat spad
•0,75 dl grädde (valfri fetthalt)
•0,5 dl vatten
•1 msk soja
•2 tsk idealmjöl
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.
Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.
Mimosasallad
1 burk fruktcocktail (ca 400g)
2,5dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
2 msk majonäs
salt och peppar
Startar eget företag
Efter att ha varit på ett par anställningsintervjuer där företagen tvekade på min arbetsförmåga, beslutade jag mig för att starta eget. Tydligen kan man inte arbeta som kvinna om man har en nio månaders bebis hemma. Pappor kan ju inte vara föräldralediga.
Fördelen med att starta eget är ju att jag kommer kunna jobba mycket hemifrån och bestämma när jag vill arbeta. Det passar ju utmärkt när man har små barn. Nackdelen är nog att jag kommer få jobba mycket till usel lön. Men vad gör det när man får en till liten "bebis" att ta hand om :P
Tog mig cirka en månad av funderingar innan jag slutligen bestämde mig för att satsa helhjärtat på en av mina affärsidéer. (Jag hade en hel del faktiskt. Brist på pengar och mycket "fritid" kan göra en förvånansvärt kreativ ;) Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att det handlar om att underlätta för bloggare att sälja annonsplatser på sin blogg. Det finns lite liknade företag men tror jag har något som är unikt. Någon som vet något liknande företag? Tipsa mig gärna! Lite större marknadsundersökning skulle inte skada.
Tyvärr kommer detta innebära att matbloggen fortsätter att vara rätt tom på matinlägg. ;)
Alvin har fått en tand :)
Chili con carne med kanel
400 g köttfärs
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 färsk chilipeppar
1 burk vitabönor i tomatsås
1 tsk spiskummin
1 krm kanel
1 krm svartpeppar
salt
Bryn färsen i oljan i en stor stekpanna eller stekgryta.
Lägg i lök,chilipeppar och vitlök och fräs en stund.
Blanda i resten av ingredienserna och låt koka en stund till.
Servera med ris eller tortillabröd och grönsaker.
Guacamole
2 avocados
1 spansk chilipeppar
1/2 msk spiskummin
1/2 msk pressad lime
2 vitlöksklyftor
1. Mosa avocadona med en gaffel.
2. Finhacka chilipepparen. Det starka sitter i fröna så välj själv hur starkt/hur många frön du vill ta med.
3. Pressa vitlöken och ha ned resten av kryddorna.
4. Pressa ned limen
Hemmagjord tacokrydda
(ca 1,5 påse)
2 msk chilipeppar
1 1 msk lökpulver
1 1 msk vitlökspulver
1 1 msk chilipulver
1 1 msk malen spiskummin
1 1 msk paprikapulver
1 1 tsk torkad oregano
1 1 msk salt
0.5 0.5 msk svartpeppar
1 1 msk socker
Måndag, dags och börja med maten inför nästa helg
När familjen är samlad blir det lammstek
Bloggen växer
7 år tillsammans
De serverade en öl till fel bord och eftersom min sambo körde fick jag ta den. Den var nästan god eftersom den inte smakade något. Min sambo kom fram till att det måste ha varit en Heineken, så om jag en dag ska vidga mina vyer och prova öl, vet jag numera vart jag ska börja ;)
Tyvärr vart det ingen whiskey på detta ställe som har specialiserat sig på just detta. Istället blev det en Irish coffee medan vi spelade biljard.