Plommonspäckad fläskkarre med söt sås
Igår var Tommy och köpte ett nytt vrak till bil tillsammans med en kompis. När de kom hem bjöd jag dem på lunch. Som vanligt drog det ut på tiden innan de kom, men eftersom fläskkarren var på 2kg så tog matlagningen också sin tid, ca 1,5 timme bara för steken.
1 kg fläskkarré
250 g torkade katrinplommon
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk ingefära, mald
2 msk smör
1 st gul lök, skalad och delad i fyra klyftor
1 st morot, skalad och skuren i bitar
4 st vitlöksklyftor, oskalade
1 dl rödvin
0,5 dl rödvinsvin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 st lagerblad
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
0,5 dl japansk soja
2 msk vetemjöl, + 1/2 dl vatten till redning
1 nypa cayennepeppar
1. Ta bort ev nät på karrén. Stick med en lång kniv massa hål och tryck in plommonen.
2. Salta, peppra och gnid in köttet med ingefära. Bryn ett par matskedar smör i en stekgryta och bryn karrén väl runt om. Tillsätt lök, morot och vitlök och låt bryna med.
3. Tillsätt vinägern och rödvinet och koka in det till hälften. Tillsätt vatten, precis så att botten täcks och häll i resterande katrinplommon, lagerblad, timjan och tomatpuré.
4. Bräsera under lock tills köttet är färdigt 45–60 min. Köttet ska vara genomstekt, 80-85° innertemperatur. Fyll på med mera vatten efter hand som det kokar bort.
6. När köttet är färdigt, linda in det i aluminiumfolie och håll varmt.
7. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och smaka av med soja, salt och cayennepeppar. Red med vetemjöl utrört i lite vatten. Såsen ska vara simmig, men inte tjock.
8. Servera gärna med kroketter.
Rostbiff
1kg Rostbiff
Tacokryddor
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rulla rostbiffen i kryddorna.
3. Sätt in den i ugnen i ca en timme (för 1 kg rostbiff), eller till innertemperaturen är 60 grader.
4. Ta bort nätet och skär i skivor. Det är enklare att skära tunna skivor när köttet är kallt.
Rosmarinrösti
6 potatisar
1 gul lök
1 ägg
1/2 tsk rosmarin
salt
1. Riv potatisarna på ett rivjärn.
2. Riv eller finhacka löken.
3. Rör samman allt.
4. Ta en näve och pressa ut överflödig vätska. Forma sedan till runda biffar.
5. Stek på medelhög värme cirka 5 minuter.
Kalvstek med rosmarin och chili
1 kg kalvstek, benfri, gärna i nät
salt
peppar
Marinad
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 msk japansk soja
0,5 st röd chili
2 msk olivolja
0,5 tsk rosmarin
1 tsk citronskal
1. Finhacka chilin och riv citronen. Rör ihop marinaden.
2. Marinera steken i några timmar.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken i en stekpanna så den får färg.
4. Lägg steken i en ugnsform och stoppa i en ugnstermometer.
5. När steken har en innertemperatur på 65 grader är den färdig. Den ska då ha en rosa färg innuti. Detta tar 1-1.5 timmar beroende på storleken.
Skagenröra
2 msk dill (hackad)
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt (½-1 tsk)
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron (1-2 tsk)
2 msk rödlök (finhackad)
Hemlagad majonäs
1 äggula
2dl matolja (ex solorsolja, rapsolja)
1/2 msk fransk senap
salt och peppar
1. Rör samman äggulan, fransk senap och kryddor.
2. Vispa ner oljan droppvis. Var försiktig i början så det inte skär sig!
Bönenchiladas
Kycklingkebab med tacosås
Guldfågelns kycklingkebab (fryst) tacosås Ris ev jalapeno |
![]() |
Guacamole
2 avocados
1 spansk chilipeppar
1/2 msk spiskummin
1/2 msk pressad lime
2 vitlöksklyftor
1. Mosa avocadona med en gaffel.
2. Finhacka chilipepparen. Det starka sitter i fröna så välj själv hur starkt/hur många frön du vill ta med.
3. Pressa vitlöken och ha ned resten av kryddorna.
4. Pressa limen. (limen gör att det tar längre tid för guacamolen att bli brun)
Spiskummin kanske inte alla är vana att använda men det är en av huvudingridienserna i tacokrydda.
Kyckling Provencale
Igår bjöd jag våra gäster på Kyckling Provencale. Jag hittade ett recept i hemmets journal (http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=2198), men jag har använt mig av filé istället för en hel kyckling.
persilja
1. Tina kycklingen om den är djupfryst.