Plommonspäckad fläskkarre med söt sås

Igår var Tommy och köpte ett nytt vrak till bil tillsammans med en kompis. När de kom hem bjöd jag dem på lunch. Som vanligt drog det ut på tiden innan de kom, men eftersom fläskkarren var på 2kg så tog matlagningen också sin tid, ca 1,5 timme bara för steken.


1 kg  fläskkarré 
250 g  torkade katrinplommon
1,5 tsk  salt 
2 krm  svartpeppar
1 tsk  ingefära, mald 
2 msk  smör 
1 st  gul lök, skalad och delad i fyra klyftor 
1 st  morot, skalad och skuren i bitar 
4 st  vitlöksklyftor, oskalade
1 dl rödvin
0,5 dl  rödvinsvin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 st  lagerblad 
1 tsk  timjan 
1 msk  tomatpuré 
0,5 dl  japansk soja 
2 msk  vetemjöl, + 1/2 dl vatten till redning 
1 nypa  cayennepeppar 


1. Ta bort ev nät på karrén. Stick med en lång kniv massa hål och tryck in plommonen.
2. Salta, peppra och gnid in köttet med ingefära. Bryn ett par matskedar smör i en stekgryta och bryn karrén väl runt om. Tillsätt lök, morot och vitlök och låt bryna med.
3. Tillsätt vinägern och rödvinet och koka in det till hälften. Tillsätt vatten, precis så att botten täcks och häll i resterande katrinplommon, lagerblad, tim­jan och tomatpuré.
4. Bräsera under lock tills köttet är färdigt 45–60 min. Köttet ska vara genomstekt, 80-85° innertemperatur. Fyll på med mera vatten efter hand som det kokar bort.
6. När köttet är färdigt, linda in det i aluminiumfolie och håll varmt.
7. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt grädden och smaka av med soja, salt och cayennepeppar. Red med vetemjöl utrört i lite vatten. Såsen ska vara simmig, men inte tjock.
8. Servera gärna med kroketter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... §