Att mata en bebis
Idag tog vi en tur till stan eftersom min stora grabb har tjatat om att få åka buss/tunnelbana/tåg. Vi gick på strandvägen mot sergelstorg tillsammans med alla turister. Jag passade på att gå in på Svensk tenn och köpa en grytlapp till min manhattan kollektion. Det är rätt dyrt men det är kul, för då har man inte råd att köpa allt på en gång och samlar instinkten sätter igång. Jag är dock osäker på om grytlappen får användas till vardags, kan ju bli fläckar på den! ;)
150 kr på svenskt tenn
Vi köpte en ny matstol till lillgrabben förra veckan. Han är dock lite för liten för att sitta i den, men idag tyckte min sambo det var dags att prova den ändå, eftersom han inte ville bli kladdig. Hela grabben och stolen blev kladdig istället, det mesta gick att torka bort men bandet som man spänner fast med är vit. Hur osmart är inte det?! Första gången vi använder den och redan orangea fläckar på den, omöjliga att tvätta bort. Tänkte köpa stolen i svart men säkerhetsbygeln fanns bara i svart så troligtvis finns bara säkerhetsselen i vitt också, men jag ska se om vi kan byta ut bandet på något sätt. Får köpa en svart sittdyna, för "ynka" 400kr, så det inte ser allt för konstigt ut.
Brio sit - 1599 kr. Just nu får man sittbygeln med på köpet på Big Baby (värde 399 kr)
Tiramisu
Jag har nu testat flera recept på Tiramisu. Det här receptet är en blandning av flera andra recept. Den innehåller grädde för att då är det lättare att få en bättre mindre rinning konsistens.
2-3 pers
•2 st äggulor
•2 msk strösocker
•1 msk amaretto
•125 g mascarpone (1/2 burk)
•1,5 dl grädde
• 1/2 citron (skalet samt ca 1 tsk citronsaft)
•8-10 st savoiardikex •eller sockerkaka skuren i tunna skivor •
0,5 dl starkt kaffe (espresso eller snabbkaffe med några skedar extra i)
•2 msk kakao
Koka kaffe och lägg det i en plan skål för att svalna.
Riv skalet av en halv citron
Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.
Tillsätt citronskalet och citronsaften.
Vispa upp grädden och rör ned i resten av blandningen.
Doppa undersidan av savoiardkexen i kaffet, de ska inte bli genomblöta
Lägg 4(5) kexe i botten. Lägg sedan halva smeten ovanpå. Sikta ett lager kakaor över. Lägg sedan på ett till likadant lager.
Bör stå i kylen ett par timmar om man vill att kexen ska mjukna.
Tapenade
Förra helgen skulle jag köpa pesto. Brevid dessa brukar hittade jag en burk som det stod "tapenade" på. Den lilla bruken var rätt dyr med sina 29kr så jag tvekade lite. Tur att jag köpte den i alla fall, för nu har jag ätit det varje dag. Burken tog slut på en kväll så jag har gjort egen efter det. Det går ganska snabbt att göra och jag brukar ha de flesta ingredienserna hemma, utom just sardellerna. Verkar vara rätt svårt att hitta dessa sardeller och jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter. En konservburk vid ansjovisen? Som jag förstått är i alla fall sardeller det som alla andra länder kallar ansjovis. Svensk ansjovis är gjord på skarpsill och jag tror väl inte det går att byta ut den. Istället för sardeller har jag tillsatt lite salt och några extra kapris och det smakar helt ok! Jag har testat tapenade till grillad kyckling och fläskfilé. Det passar även utmärkt som pålägg på mackan! Här kommer i allafall receptet med sardeller:
Grillad fläskfilé med tapenade, mozzarella och torkade tomater
300 g urkärnade, svarta oliver
50 50 g sardellfiléer (en liten burk)
1 1 msk kapris
10 10 färska basilikablad
1 1 dl olivolja
1 1 tsk pressad citron
1/2 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 2 vitlöksklyftor
Mixa oliver, sardeller, kapris och basilikablad.
Häll ner oljan i en fin stråle. Krydda med salt och svartpeppar. Häll ut röran ur mixern.
Pressa ner vitlöksklyftorna
Daimtårta (glutenfri)
2 ägg
2dl socker
1hg malen sötmandel
1/2tsk bakpulver
3dl grädde
kakao
hackad dubbeldaim eller daimkulor
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda sötmandel och bakpulver.
Blanda samman med resterande ingredienserna.
Häll ut en rund klick på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i ugnen i ca 20 min
Vispa grädde och ha i någon matsked kakao
Låt botten svalna och lägg på grädden och strö över daimen.
Brittatårta (pinocchiotårta)
(även kallad Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Marängtårta, Margaretatårta, Herrgårdstårta) och daimtårta. Oliver nöjde sig dock inte med det, utan han ville ha en grön tårta också. Vi köpte dock princesstårtan eftersom en hel tårta kostade lika mycket som själva marsipantäcket skulle kostat. Här kommer första receptet:
Smörade formen istället för att använda bakplåtspapper, vilket gjorde det svårt att få upp den hel
-
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smöret så det blir rumstempererat.
-
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
-
Rör i mjölet och till sist mjölken.
-
Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm klädd med bakplåtspapper.
-
Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
-
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
-
Strö över mandelspån eller de hackade hasselnötterna om du vill ha det.
-
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
-
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
-
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.