Kalvfärsbiffar med fänkålssallad
542 kalorier per portion
35 g fett
25 g protein
30 g kolhydrater
Ingredienser
600 g potatis1 fänkål, ca 250 g
½ tsk socker
2 krm salt
1 dl créme fraiche
1 citron
4 msk kapris, ca 1 burk á 100g
½ gul lök
400 g kalvfärs
½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 msk smör
1 msk olivolja
Koka potatisen i saltat vatten. Ansa fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering) havlera och skär bort rotstocken, strimla fänkålen fint.
Blanda fänkål, socker, salt och créme fraiche.
Skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och tillsätt det till fänkålssalladen.
Finhacka 2 msk kapris. Skala och finriv löken. Blanda kapris och lök med färsen, salta och peppra. Forma till 8 biffar.
Stek biffarna i smör ca 5 minuter på medelvärme.
Lägg upp på 4 tallrikar med potatis och fänkålssallad.
Strössla över 2 msk kapris och ringla över oljan.
Örtbakad sejfilé med chili och saffranssås serverat med potatiskross
'
Mycket finare bild än orginalet på: http://www.recept.nu/1.132912/tom_sjostedt/varmratter/fisk_skaldjur/salsa_verdebakad_sejfile_med_chilisaffranscreme ?! ;)
600 gram sejfilé
100 100 gram blandade örter
2 2 msk dijonsenap
4 4 msk olivolja
800 800 gram potatis
100 100 gram soltorkade tomater
1 1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Chilisaffranscrème
2 2 dl fiskfond
0.5 0.5 gul lök
1 1 chili
1 1 dl crème fraiche
0.5 0.5 gram saffran
1 1 msk smör
1 1 dl vitt vin
salt och vitpeppar
1. Mixa örterna med olivoljan och senapen. Bred salsa verden på fisken och baka i ugn, 150°C i ca 10 min.
2. Koka potatisen och krossa grovt med hjälp av en visp. Skär ner tomater och tillsätt olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Fräs chilin och löken i smöret. Tillsätt vinet och fiskfonden och koka ihop något. Häll därefter i crème fraîche och saffran.
4. Koka ner till krämig konsistens, sila och smaka av med salt och vitpeppar.
5. Arrangera den krossade potatisen med fisken ovanpå. Ringla därefter såsen runt. Garnera gärna med färsk basilika och citronklyfta.
Alvin 8 månader
Älgens kantarellgömmor på västerbottenkaka
500 g älgfärs
1 1 gul lök
1 1 tsk torkad rosmarin
5 5 enbär
1 1/2 1 1/2 dl mjölk
1/2 1/2 dl ströbröd
1 1 ägg
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
Svampkryddad färskost:
100 100 g färskost
200 200 g färsk svamp
1 1 vitlöksklyfta
Västerbottenkaka
10–12 rivna potatisar
1 riven gul lök
1 förpackning riven Västerbottenost
salt och peppar efter smak flytande smör- och rapsolja
Sätt ugnen på 200°.(tänk på att två formar ska in, så har du en liten ugn bör du köra på varmluft). Riv/hacka löken och riv potatis. Varva potatis, lök, ost, salt och peppar och lite smör i en springform. Ska vara i ugnen i ca 45 min, men sätt timern på 30 min.
Stöt enbären fint i mortel och skala och hacka löken fint. Fräs löken i smör tillsammans med enbär och rosmarin. Slå mjölken över ströbrödet och låt det svälla en stund, rör sedan ner lökblandningen och ägget. Blanda ner färsen och krydda med salt och peppar.
Hacka svampen fint och fräs den i smör. Skala och riv ner vitlöken i svampen. Rör ner svamphacket i färskosten. Forma 4 stora biffar av älgfärsen, gör en ficka i varje biff och fyll med svampblandningen. Täpp sedan igen hålet med lite av färsen. Tänk på att spara några msk sås.
Bryn biffarna vackert i smör och lägg dem i en ugnssäker form. När det är ca 10-15 min kvar på potatisen, sätt in biffarna.
Servera resten av svampblandningen som sås.