Burgundisk gryta (Boeuf Bourguignon)
Ingrediender
1 kg grytbitar (av nöt, tex högrev, nötstek eller fransyska)
2 msk smör (extra till stekning)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
½ dl balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
2dl vatten
½ (à 75 cl) flaska rödvin
2 paket bacon (skivad á 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
1 morot
salt
ev. 1 tsk timjan
nymalen peppar
lagerblad
1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill ställa grytan i ugnen. Det går också att koka på plattan.
2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
3. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Ha i timjan och salta och peppra generöst.
4. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.Strö över mjölet och blanda väl.
5. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.
6. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar och grovhacka vitlöken. Stek bacon, champinjoner och vitlök tillsammans.
7. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om.
8. Sätt in grytan i ugnen och låt koka i ca Låt koka ca 1 ½ timme eller tills köttet är mört.
9. Servera med potatismos eller kokt potatis.