Porterstek


Lite porterstek i helgen kanske? Jag har tidigare gjort denna stek på högrev, men denna gång gjorde jag det på nötstek. Högrev är nog egentligen bättre till grytbitar men tycker nästan det blev godare så eftersom den blev mörare. Lite svårt att skiva i snygga tunna skivor dock. Andra köttsorter som passar är fransyska och rostbiff. Ett annat recept jag brukar göra när jag har högrev/nötstek hemma är
burgundisk gryta (boeuf bourguignon)


Porteröl
Porter hittar man i mataffären (3,5%)


Porterstek


1 kg stek
•1 flaska (33 cl) porter
•0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
•0,75 dl soja
•7 st torkade enbär
•7 st hela svartpepparkorn
•2 tsk timjan
•2 st gula lökar
•3 st köttbuljongtärningar
•eller 4,5 msk flytande buljong

SÅS
•2 dl silat spad
•0,75 dl grädde (valfri fetthalt)
•0,5 dl vatten
•1 msk soja
•2 tsk idealmjöl


Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.

Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.

Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.

Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... §