Tiramisu

Sommaren 2008 var vi i Italien. Det var sista dagen i Rom och jag ville hinna smaka Tiramisu, samtidigt ville vi hinna se Fontana di Trevi. Det fanns inga caffeer öppna, men vi frågade i en restaurang om vi bara fick köpa Tiramisu. Vi missade sista bussen hem, men vi fick i alla fall smaka denna goda Tiramisu. Till sist hittade vi i alla fall en nattbuss som gick åt samma håll, stannade bara ett par kilometer från vårt hotell. Vägarna i Rom är inte till för att gå på! Inga trottoarer finns det där, och den fina parken som vi hade kunnat gå igenom enligt kartan var omgiven av en mur.

Jag har nu testat flera recept på Tiramisu. Det här receptet är en blandning av flera andra recept. Den innehåller grädde för att då är det lättare att få en bättre mindre rinning konsistens.

Tiramisu är gjort på bland annat kaffe och marcarpone

2-3 pers

•2 st äggulor
•2 msk strösocker
•1 msk amaretto
•125 g mascarpone (1/2 burk)
•1,5 dl grädde
• 1/2 citron (skalet samt ca 1 tsk citronsaft)
•8-10 st savoiardikex •eller sockerkaka skuren i tunna skivor •
0,5 dl starkt kaffe (espresso eller snabbkaffe med några skedar extra i)
•2 msk kakao

Koka kaffe och lägg det i en plan skål för att svalna.

Riv skalet av en halv citron

Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.

Tillsätt citronskalet och citronsaften.

Vispa upp grädden och rör ned i resten av blandningen.

Doppa undersidan av savoiardkexen i kaffet, de ska inte bli genomblöta

Lägg 4(5) kexe i botten. Lägg sedan halva smeten ovanpå. Sikta ett lager kakaor över. Lägg sedan på ett till likadant lager.

Bör stå i kylen ett par timmar om man vill att kexen ska mjukna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
§