Lammstek

Så här till påsk så är det ju tradition med lammstek. Lamm smakar ju lite speciellt men tillsammans med en potatisgratäng med riktligt med vitlök kan det vara gott.

1 lammstek med ben, cirka 2 kg
rejält med flingsalt
6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin eller timjan
1 dl honung, gärna akacia
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn

SÅS
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar


1.Sätt ugnen på 250 grader. Strö rikligt med salt på steken.

2. Hacka vitlöksklyftorna. Blanda vitlök och rosmarin med honung och citronsaft i en skål. Pensla steken noga runt om med denna blandning.

3. Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna.

4. Låt stå tills steken fått en fin gyllene färg. Sänk då temperaturen till 120 grader. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.

5. Vispa under tiden ur pannan från saft och stekrester och häll ner detta i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispining tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera med en potatisgratäng med vitlök.


Kommentarer
Postat av: ella

verkar smarrigt. ^^

fin blogg förresten.

2010-04-06 @ 10:52:36
URL: http://kentella.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... §