Lammstek
1 lammstek med ben, cirka 2 kg
rejält med flingsalt
6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin eller timjan
1 dl honung, gärna akacia
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn
SÅS
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar
1.Sätt ugnen på 250 grader. Strö rikligt med salt på steken.
2. Hacka vitlöksklyftorna. Blanda vitlök och rosmarin med honung och citronsaft i en skål. Pensla steken noga runt om med denna blandning.
3. Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna.
4. Låt stå tills steken fått en fin gyllene färg. Sänk då temperaturen till 120 grader. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.
5. Vispa under tiden ur pannan från saft och stekrester och häll ner detta i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispining tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med en potatisgratäng med vitlök.
verkar smarrigt. ^^
fin blogg förresten.